ΧΑΛΒΑΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

ΧΑΛΒΑΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

Η οικογένεια Αργουδέλη φτιάχνει το δικό της ταχίνι, χειροποίητο χαλβά και παραδοσιακά γλυκά από το 1925. Η κυρία Γεωργία, εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς, αλλά και ο ανιψιός της Βασίλης, σημερινός διαχειριστής της επιχείρησης, μας ξεναγούν στο εργαστήριό τους και μας διηγούνται την ιστορία τους.
Από τη Ζωή Παπαφωτίου

ΧΑΛΒΑΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

Η οικογένεια Αργουδέλη φτιάχνει το δικό της ταχίνι, χειροποίητο χαλβά και παραδοσιακά γλυκά από το 1925. Η κυρία Γεωργία, εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς, αλλά και ο ανιψιός της Βασίλης, σημερινός διαχειριστής της επιχείρησης, μας ξεναγούν στο εργαστήριό τους και μας διηγούνται την ιστορία τους.
Από τη Ζωή Παπαφωτίου
ΧΑΛΒΑΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ
Πώς ξεκίνησε η σχέση της οικογένειάς σας με την παραγωγή ταχινιού και χαλβά; Πώς φτάσαμε στο σήμερα;
Γεωργία Αργουδέλη: Πρώτος ξεκίνησε ο Δημήτριος Ν. Αργουδέλης το 1850, ο οποίος μεταφέρθηκε από τη Σμύρνη, τόπο καταγωγής της οικογένειάς μας, στη Μυτιλήνη όπου άρχισε την επεξεργασία σουσαμιού και την παραγωγή ταχινιού και χαλβά. Από τότε, η αλυσίδα της διαδοχής δεν έσπασε ποτέ. Μαζί με τον γιο του βρέθηκαν στη Σύρο και συνέχισαν φτιάχνοντας επίσης λουκούμια και γλυκά κουταλιού. Το 1925 οι παππούδες μας ήρθαν στα Καμίνια και δημιούργησαν τη χαλβαδοποιία-ταχινοποιία που βλέπετε. Σήμερα συνεχίζουμε την παράδοση των χειροποίητων προϊόντων από αγνά υλικά συμβαδίζοντας βέβαια και με τους σύγχρονους κανόνες ασφάλειας τροφίμων (διαθέτουμε πιστοποίηση ΗACCP), αλλά και με τις ανάγκες της αγοράς. Πρόσφατα, μάλιστα, βγάλαμε ένα νέο προϊόν, το Άριστον. Έναν χαλβά που αντί για ζάχαρη περιέχει μαλτιτόλη, η οποία διαθέτει 40% λιγότερες θερμίδες.
ΧΑΛΒΑΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ
Από πού προμηθεύεστε πρώτες ύλες;
Βασίλης Αργουδέλης: Για να δημιουργούμε προϊόντα υψηλής ποιότητας χρειαζόμαστε ό,τι πιο εκλεκτό. Τα σουσάμια Σουδάν και Αιθιοπίας που διαθέτουμε θεωρούνται από τα καλύτερα και τα πιο εύγευστα παγκοσμίως, καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε έλαια, γι’ αυτό είναι και τα πιο ακριβά. Όσο για τους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα) και τη ζάχαρη, τα προμηθευόμαστε είτε από έλληνες παραγωγούς είτε τα εισάγουμε. Σκοπός μας είναι να βρίσκουμε ό,τι καλύτερο παράγεται στην Ελλάδα. Αν κάτι δεν υπάρχει εδώ, το αναζητούμε έξω. Βασικό μας κριτήριο, η ποιότητα.
ΧΑΛΒΑΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ
Ποια η διαδικασία παραγωγής του ταχινιού και του χαλβά;
Β.Α.: Αρχικά το σουσάμι μπαίνει σε δεξαμενές με αλατόνερο όπου φουσκώνει και ξεχωρίζει από τον φλοιό. Οι καθαροί καρποί επιπλέουν, ενώ οι ξένες ύλες (φλοιός, υπολείμματα χώματος κτλ.) συγκεντρώνονται στον πάτο. Στη συνέχεια μαζεύεται με σουρωτήρια, ξεπλένεται με άφθονο κρύο νερό, στεγνώνεται και σιγοκαβουρδίζεται ώστε να νοστιμίσει χωρίς να πικρίσει. Τέλος, αλέθεται δύο φορές σε παραδοσιακούς μύλους με μυλόπετρες (σαν αυτές των ελαιοτριβείων) και γίνεται ταχίνι. Μετά σειρά έχει η καραμέλα. Ζάχαρη, νερό και ελάχιστη γλυκόζη (για να σπάει την πολύ γλύκα) μπαίνουν σε ένα ανοξείδωτο καζάνι και ανακατεύονται ενώ παράλληλα ζεσταίνονται, μέχρι να σχηματιστεί μια λευκή ελαστική καραμέλα. Από εκεί και πέρα, ξεκινάει η τέχνη. Ταχίνι και καραμέλα πέφτουν σε μεγάλα μπασίμια (μεταλλικές λεκάνες) και ζυμώνονται με απαλές, αριστοτεχνικές κινήσεις από τους τεχνίτες μας ώστε να αναμειχθούν σωστά δίνοντας στον χαλβά τη φίνα ινώδη υφή του.

ΧΑΛΒΑΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ
Πού μπορεί κανείς να βρει τα προϊόντα σας; Διαθέτετε και στην περιφέρεια; Συνεργάζεστε με μεγάλα σουπερμάρκετ;
Β.Α.: Όλα τα προϊόντα μας (ταχίνι, χαλβάς, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λουκούμια, βυσσινάδα, υποβρύχιο) διατίθενται εδώ, στο τμήμα λιανικής του εργαστηρίου, και στο πρατήριό μας στον Πειραιά. Επίσης τα βρίσκετε σε παντοπωλεία και μικρά μαγαζιά με τρόφιμα σε Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και νησιά. Προτιμούμε να μη συνεργαζόμαστε με μεγάλα σουπερμάρκετ γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη και η κάλυψή της δύσκολη από μια μικρή μονάδα όπως εμείς. Επίσης, η οικονομική εξάρτηση από έναν ή δύο μεγάλους πελάτες δεν ευνοεί μια επιχείρηση, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε.

Εργοστάσιο: Ν. Φραγκούλη 38, Καμίνια, Πειραιάς, τηλ. 210 4812880, 210 4824521
Πρατήριο: Δ. Γούναρη 21-23 (Στοά Πολίτου), Πειραιάς, τηλ. 210 4179469, 210 4174597



Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος 3 (Απρίλιος 2013)



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ