Μπακλαβάς

ΓΙΑ 1 ΤΑΨΙ (35 x 22 εκ.)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 1 ώρα    
ΒΡΑΣΙΜΟ: 10΄    
ΑΝΑΜΟΝΗ: 20΄  
KOΣΤΟΣ: €1 η μερίδα


ΣΥΝΤΑΓΗ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
Υλικά
½ κιλό φύλλο για μπακλαβά
½ κιλό καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
60 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
½ κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
1½ φλ. βούτυρο γάλακτος

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
4 φλ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
2 φλ. νερό




Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C (στις αντιστάσεις). Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά με μεγάλο κουτάλι. Σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα 6 από τα φύλλα αλείφοντας το καθένα με βούτυρο. Πασπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα της καρυδόψιχας και συνεχίζουμε στρώνοντας άλλα 2 φύλλα αλείφοντας το καθένα με βούτυρο, πασπαλίζουμε και πάλι με λίγο από το μείγμα και συνεχίζουμε με άλλα 2 βουτυρωμένα φύλλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μείνουν 6 φύλλα, τα οποία στρώνουμε από πάνω αφού τα βουτυρώσουμε. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα. Αφήνουμε να χλιάνει για 15-20 λεπτά.

ΣΙΡΟΠΙ: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε χαμηλή) και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Περιχύνουμε τον μπακλαβά με το σιρόπι φροντίζοντας να πάει παντού. Κόβουμε και σερβίρουμε.





TIP: Ψήνουμε το γλυκό στις αντιστάσεις, γιατί στον αέρα θα σπάσουν τα φύλλα και θα σκορπιστούν στο εσωτερικό του φούρνου. 






ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ