Μοσχαρίσια μάγουλα με χυλοπίτες & μαρμελάδα ντομάτα


ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄    
ΨΗΣΙΜΟ: 3 ώρες      
ΑΝΑΜΟΝΗ: 2 ώρες       
ΚΟΣΤΟΣ: €2,80 η μερίδα 


ΣΥΝΤΑΓΗ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


Μοσχαρίσια μάγουλα με χυλοπίτες & μαρμελάδα ντομάτα
Υλικά
Για τα μοσχαρίσια μάγουλα
8 μοσχαρίσια μάγουλα (περίπου 1.200 γρ.), καθαρισμένα
2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
500 γρ. ντοματάκια κονκασέ (κονσέρβα) 
αλάτι & πιπέρι

Για τη μαρινάδα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 πράσο, το λευκό μέρος, σε λεπτές ροδέλες
1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί

Για τις χυλοπίτες
500 γρ. χυλοπίτες
4-6 κ.σ. μαρμελάδα ντομάτα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, σε ροδελίτσες
1 πράσο, το λευκό μέρος, σε ροδέλες
2 κλωναράκια φρέσκιας μαντζουράνας, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα ή ½ κ.σ. ξερή, τριμμένη
1 κλωναράκι φρέσκιας ρίγανης, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα ή ½ κ.γ. ξερή, τριμμένη
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Μαρινάρισμα: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα μοσχαρίσια μάγουλα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με το κρασί. Αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για τουλάχιστον 2 ώρες.

Μάγουλα: Στραγγίζουμε τα μάγουλα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αλατοπιπερώνουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο (στον αέρα ή στις αντιστάσεις) στους 120°C. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια (κατάλληλη για φούρνο) ή γάστρα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και θωρακίζουμε τα μάγουλα σοτάροντας 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε την ντομάτα, 1 ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε. Ψήνουμε για περίπου 3 ώρες. 

Χυλοπίτες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τις χυλοπίτες και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνουμε, ρίχνουμε τις χυλοπίτες και πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη μαρμελάδα ντομάτα, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσο, τη μαντζουράνα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Μοιράζουμε στα πιάτα, τοποθετούμε από πάνω τα μάγουλα και σερβίρουμε.




TIPS: Όσο περισσότερες ώρες μαρινάρετε το κρέας, τόσο καλύτερα θα ανταλλάξουν τα υλικά τις γεύσεις και
τα αρώματά τους.
Το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά βοηθά το κρέας να παραμείνει μαλακό. Αν σας φαίνεται χρονοβόρο, ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C και ψήστε 1½-2 ώρες ή στους 180°C και ψήστε μόνο για 1 ώρα. 
Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε εστραγκόν αντί για μαντζουράνα.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Μάλλον δύσκολο να καταφέρει κανείς να παντρέψει τα τρία πιάτα μ’ ένα κρασί, όσους συμβιβασμούς κι αν κάνει. Όμως, κυριακάτικο τραπέζι είναι, ας κάνουμε και μια σπατάλη! Θα διαλέξουμε, λοιπόν, ένα παλαιωμένο, λευκό ξηρό κρασί, όπως το Νυχτέρι Reserve (Σαντορίνη ΠΟΠ) της SantoWines, για τα δύο πρώτα πιάτα, για να περάσουμε σ’ ένα κόκκινο ξηρό, με ψηλό αλκοολικό τίτλο και ισχυρή προσωπικότητα, όπως το Sangiovese από το Κτήμα Καριπίδη στη Λάρισα, που θα συνοδεύσει τα μοσχαρίσια μάγουλα. A. N. A.





ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ