Ψητό τσουρέκι με σιρόπι πορτοκαλιού & ρόδι


ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 35΄     
ΒΡΑΣΙΜΟ: 10΄    
ΑΝΑΜΟΝΗ: 2-3 ώρες      
ΚΟΣΤΟΣ: € 0,70 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΕΡΜΙΟΝΗ ΤΥΛΙΠΑΚΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ψητό τσουρέκι με σιρόπι πορτοκαλιού & ρόδι
Υλικά
6-7 φέτες τσουρέκι
1-2 κ.σ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο για το άλειμμα της φόρμας
3 αβγά
240 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
1 κ.σ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (ακέρωτου)
χυμός από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι

120 γρ. μέλι
φλούδα από ½ πορτοκάλι (ακέρωτο)
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 κ.σ. σπόρους ροδιού για το γαρνίρισμα




Εκτέλεση
Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό πυρέξ διαμέτρου 22-24 εκ. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και τα χτυπάμε καλά με ένα σύρμα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τον χυμό, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα στο πυρέξ, τόσο ώστε να καλυφθεί εντελώς ο πάτος του. Από πάνω τοποθετούμε το τσουρέκι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Βγάζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C (στις αντιστάσεις) και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά του.

Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το μέλι, τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το μέλι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και βράζουμε για 10 λεπτά.

Περιχύνουμε αμέσως το γλυκό, πασπαλίζουμε με το ρόδι και σερβίρουμε.




TIP: Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε ψωμί μπριός, κρουασάν βουτύρου ή ακόμη και ψωμί του τοστ. 



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ