Κουνέλι γεμιστό με πατάτες (Σίκινος)

ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 4 ώρες    
ΑΝΑΜΟΝΗ: 24 ώρες     
ΚΟΣΤΟΣ: € 3,30 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


Κουνέλι γεμιστό με πατάτες (Σίκινος)
Υλικά
1 μέτριο κουνέλι ή αγριοκούνελο (περίπου 2½ κιλά)
300 ml κόκκινο κρασί
70 ml ξίδι
2 κρεμμύδια, σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδου
5-6 πατάτες, σε κύβους (πλευρά: 2 εκ.)
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
2 κλωνάρια φρέσκου θυμαριού, τα φυλλαράκια, ή 1 κ.γ. ξερό, τριμμένο
χοντρή βελόνα (σακοράφα) & βαμβακερός σπάγκος




Εκτέλεση
Από την προηγούμενη ημέρα ξεπλένουμε καλά το κουνέλι με άφθονο κρύο νερό ώστε να φύγουν όλα τα υπολείμματα αίματος. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κρασί, το ξίδι, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα το κουνέλι να μαριναριστεί για 24 ώρες. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις πατάτες, το λάδι, αλάτι και πιπέρι και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C (στον αέρα). Αφαιρούμε το κουνέλι από τη μαρινάδα, το στραγγίζουμε καλά και γεμίζουμε την κοιλιά του με τις πατάτες. Ράβουμε προσεκτικά (κοντινές βελονιές) ώστε να μην ανοίξει στο ψήσιμο και τοποθετούμε το γεμιστό κουνέλι σε μια γάστρα. Περιχύνουμε με τη μισή μαρινάδα, σκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 3½ ώρες. Κάθε 1 ώρα ελέγχουμε το κρέας και προσθέτουμε αν χρειαστεί (αν τα υγρά του έχουν εξατμιστεί) λίγη από τη μαρινάδα που έχει περισσέψει. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει το κρέας. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 15-20 λεπτά να χλιάνει, αφαιρούμε προσεκτικά τον σπάγκο και σερβίρουμε.




TIP: Για πιο καπνιστή γεύση, μπορείτε να προσθέσετε μέσα στη γάστρα 2 φέτες μπέικον ή καπνιστό χοιρινό τις οποίες θα πετάξετε μετά το ψήσιμο.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Κόκκινο ξηρό κρασί, με πλούσιο αλλά ισορροπημένο στόμα και εξελιγμένο μπουκέτο στη μύτη, όπως η Νεμέα ΠΟΠ Reserve της εταιρείας Σεμέλη. Α.Ν.Α.




ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ