Πατάτες παπουτσάκια με κιμά σόγιας & τυρί

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄    
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 50΄       
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ: 4΄ - 5΄      
ΨΗΣΙΜΟ: 1 ώρα     
ΑΝΑΜΟΝΗ: 10΄

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Πατάτες παπουτσάκια με κιμά σόγιας & τυρί
Υλικά
Για τις πατάτες
8 μέτριες πατάτες, ομοιόμορφες, καλά πλυμένες
έ.π. ελαιόλαδο
150 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
2 κρόκοι αβγών
αλάτι & πιπέρι

Για τον κιμά σόγιας
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
600 γρ. κιμάς σόγιας, ψιλοκομμένος
150 γρ. ντοματάκια κονκασέ (από κονσέρβα)
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδου
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι & πιπέρι
2-3 κόκκοι μπαχαριού
50 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη




Εκτέλεση
Πατάτες: Σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν για 6-7 λεπτά. Τις σουρώνουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν 5 λεπτά και τις κόβουμε στη μέση οριζόντια. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε λίγο από το εσωτερικό τους. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις πατάτες για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί τη μία δίπλα στην άλλη και τις πασπαλίζουμε με λίγη από την κεφαλογραβιέρα.

Μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και το αποσύρουμε λίγο προτού πάρει βράση. Σε άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, για 4-5 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει ελαφρώς. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας με σύρμα γρήγορα και συνέχεια, για να μη σβολιάσει, για 5-7 λεπτά, μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα, ανακατεύουμε και αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο. Ρίχνουμε τους κρόκους, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Κιμάς: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το μπαχάρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και βράζουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα περιττά υγρά και να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει λίγο. Αφαιρούμε το μπαχάρι και το σκόρδο, προσθέτουμε 2 κ.σ. μπεσαμέλ και την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.

Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στον αέρα). Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις πατάτες με τον κιμά. Από πάνω απλώνουμε λίγη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα. Ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Οι ντομάτες και το τυρί μάς κατευθύνουν μάλλον προς ένα μεστό και σύνθετο ροζέ ξηρό κρασί, όπως ο Βυσσινόκηπος του Κτήματος Παλυβού, που αξιοποιεί τις πολλές δυνατότητες του Αγιωργίτικου. Α.Ν.Α.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ