Σαρδέλες τυλιγμένες σε αμπελόφυλλο


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄      
ΨΗΣΙΜΟ: 10΄      
ΚΟΣΤΟΣ: €2,80 η μερίδα


ΣΥΝΤΑΓΗ: TWOMINUTES ANGIE

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΤΥΛΙΓΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ
Υλικά
16 σαρδέλες, καθαρισμένες 
16 αμπελόφυλλα, ζεματισμένα 
1 κούπα έ.π. ελαιόλαδο 
1 κ.σ. φύλλα φρέσκου θυμαριού ή ξερό, τριμμένο 
1 κ.σ. φύλλα φρέσκου βασιλικού ή ξερό τριμμένο 
2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες 
χυμός από 1 λεμόνι 
αλάτι & πιπέρι 
 



Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα εντόσθια και τη ραχοκοκαλιά από τις σαρδέλες τραβώντας προς την ουρά. Ξεπλένουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). 
Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά τις σαρδέλες με ελαιόλαδο. Αναμειγνύουμε το θυμάρι, τον βασιλικό, το σκόρδο, αλατοπίπερο, τον χυμό λεμονιού και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και απλώνουμε το μείγμα στο εσωτερικό κάθε σαρδέλας. Απλώνουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα και σε καθένα τυλίγουμε από μία σαρδέλα, αφήνοντας το κεφάλι και την ουρά να φαίνονται. Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα, τοποθετούμε τα «δεματάκια» και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, στη μεσαία σχάρα, 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
 



TIPS: Καθαρίστε τις σαρδέλες πιάνοντας το κεφάλι και ξεκολλώντας προσεκτικά τη ραχοκοκαλιά με κατεύθυνση προς την ουρά έτσι ώστε να βγάλετε και τα εντόσθια.
Ζεματίστε τα αμπελόφυλλα για 1 λεπτό σε νερό που βράζει, ίσα να αλλάξουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρά, και σουρώστε τα σε σουρωτήρι.  
Θα καταλάβετε ότι οι σαρδέλες έχουν ψηθεί όταν το μάτια τους γίνουν λευκά και η σάρκα τους τρυπιέται εύκολα με μια οδοντογλυφίδα.



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ