Μοσχαράκι στη γάστρα

ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄       
ΨΗΣΙΜΟ: 2 ώρες   
ΚΟΣΤΟΣ: € 3,50 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


Μοσχαράκι στη γάστρα
Υλικά
2 κιλά μοσχαράκι, σπάλα, σε κύβους (πλευρά: 5 εκ.)
250 γρ. ντοματάκια κονκασέ από κονσέρβα, ψιλοκομμένα
600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες
και κομμένες κυδωνάτες 
6 κ.σ. ρίγανη
150 ml έ.π. ελαιόλαδο
100 γρ. κουκουνάρια
200 γρ. σκληρό κίτρινο τυρί (τύπου Δανίας), σε κύβους 
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις). Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το φαγητό σε μια μεγάλη γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Με μια κουτάλα μεταφέρουμε τα υγρά του φαγητού σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή σάλτσα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό περιχύνοντας με τη σάλτσα ή βάζουμε τη σάλτσα στο πλάι σε μια σαλτσιέρα.




TIP: Για επιπλέον γεύση, προσθέστε στα υλικά 1 φλ. κάστανα, καθαρισμένα, 1 φλ. αποξηραμένα σύκα, χοντροκομμένα, και 1 μήλο σε φέτες.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: θα διαλέξουμε ένα πλούσιο, στιβαρό, κόκκινο ξηρό κρασί, όπως το Κτήμα Κατσαρού από τις πλαγιές του Ολύμπου, που «πατάει» στον κλασικό συνδυασμό Cabernet Sauvignon - Merlot. Α. Ν. Α.





ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ