Σαρικόπιτες


ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 30 ΤΕΜΑΧΙΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄    
ANAMONH: 20΄    
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ: 5΄   
ΚΟΣΤΟΣ: € 0,35 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


ΣΑΡΙΚΟΠΙΤΕΣ
Ανωγειανή εκδοχή της μυζηθρόπιτας, πήρε το όνομά της από τον τρόπο με τον οποίο γυρνάει η ζύμη και θυμίζει σαρίκι.

Υλικά
1 κιλό σκληρό αλεύρι
2 φλ. νερό
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
½ φλ. ρακή
χυμός από 1 λεμόνι
2 κ.γ. αλάτι
1 κιλό ξινομυζήθρα
έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
μέλι για το σερβίρισμα

*Σαρίκι: Το λευκό, τυλιγμένο γύρω από το κεφάλι ή το φέσι, ύφασμα των μουσουλμάνων. Σήμερα έτσι λέγεται πια και το παραδοσιακό κρητικό μαντίλι κεφαλιού με κρόσσια (μαύρο ή λευκό).




Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό, το λάδι, τη ρακή, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι, τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και λεία ζύμη. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 20 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μέτριες μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο με λεπτό πλάστη ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε στρογγυλό, λεπτό φύλλο. Με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε λωρίδες (5-6 x 20-25 εκ.). Απλώνουμε κατά μήκος της κάθε λωρίδας 1-2 κ.σ. ξινομυζήθρα και τυλίγουμε. Στρίβουμε το ρολό σαν σαρίκι κυκλικά (σαν σαλίγκαρο) και στερεώνουμε την άκρη στο κάτω μέρος. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει τηγανίζουμε λίγες λίγες τις σαρικόπιτες για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί για 2-3 λεπτά. Τις σερβίρουμε ζεστές, σκέτες ή περιχύνοντάς τες με μέλι.




TIPS: Με αυτές τις αναλογίες υλικών το φύλλο γίνεται λεπτό και τραγανό. Αν το θέλετε πιο μαλακό, βάλτε ½ κούπα λάδι.








ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ