Συκώτι μπεκρή μεζέ


ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄    
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 35΄
ΚΟΣΤΟΣ: €1,70 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


Συκώτι μπεκρή μεζέ
Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσιο συκώτι (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να αφαιρέσει τις ίνες), κομμένο σε μικρές μπουκιές
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
150 ml λευκό ξηρό κρασί
500 γρ. ντοματάκια (κονκασέ), ψιλοκομμένα
αλάτι & πιπέρι
λίγο μπούκοβο
1 πρέζα κύμινo




Εκτέλεση
Αλευρώνουμε το συκώτι και το τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε σε μέτρια φωτιά το συκώτι για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά και το σκόρδο και τα αφήνουμε να λαδωθούν και να μαραθούν ελάχιστα, για περίπου 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε στο τηγάνι τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο και το κύμινο. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 25 λεπτά, μέχρι να μείνει με λίγη σάλτσα, μελωμένη.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Παρ’ ότι στο μαγείρεμα χρησιμοποιήθηκε λευκό κρασί, η ντομάτα, αλλά κυρίως η ιδιαίτερη γεύση του συκωτιού, μας κατευθύνουν προς ένα κόκκινο ξηρό κρασί, με σύνθετα αρώματα και αρμονικό στόμα, όπως το Χρυσάμπελο από το Κτήμα Λαντίδη στη Νεμέα, που παντρεύει το Αγιωργίτικο με το Cabernet Sauvignon. Α.Ν.Α.








ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ