ΕΝΑ ΛΙΚΕΡ & ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ


ΚΙΤΡΟΝ ΝΑΞΟΥ Special Διαφανές
Λικέρ 40% Vol. Διπλής απόσταξης
Παραγωγός: Ποτοποιία Προμπονάς Σταμάτης ΑΕ
ΕΝΑ ΛΙΚΕΡ & ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Όποιος βρεθεί στη Νάξο είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ανακαλύψει παραπάνω από 100 λόγους για να την ερωτευτεί. Προσωπικά, πάντως, και αφού ταλαντεύθηκα είναι η αλήθεια ανάμεσα στα πληθωρικά γευστικά τυριά του Μπαμπούνη, το διεγερτικό ζαμπόνι στην ταβέρνα του Αμοργινού στην Απείρανθο, τη χυλωμένη κακαβιά του Δημήτρη Καπρή στη Γοργόνα στην Αγία Άννα και τη νοστιμιά της ντόπιας πατάτας, κατέληξα πως ο δικός μου λέγεται Κίτρον Νάξου Special Προμπονά.
Φυσικά, το Κίτρον Νάξου είναι το παραδοσιακό λικέρ –ή ηδύποτον αν προτιμάτε– του νησιού, που παράγεται με τη διαβροχή φύλλων, βλαστών ή/και καρπών κιτριάς σε αλκοόλη και νερό και τη μονή ή διπλή απόσταξη του εκχυλίσματος. Ίσως η απαρχή του να βρίσκεται στη συνήθεια των παλιών αμπελουργών να αποστάζουν μαζί με τα στέμφυλα και φύλλα κιτριάς για να παίρνει άρωμα η ρακή τους. Μην ξεχνάμε ότι η κιτριά (Κιτρέα η μηδική) αποτελούσε για αιώνες βασική και προσοδοφόρα καλλιέργεια της Νάξου. Οι μαρτυρίες για την παρασκευή του λικέρ φτάνουν στον 19ο αιώνα, ενώ οι πρώτες επίσημες εξαγωγές του προϊόντος καταγράφονται το 1928. Λίγο νωρίτερα, το 1915, είχε ιδρυθεί και η Ποτοποιία Προμπονά.
Με τα χρόνια, δημιουργήθηκαν τρεις χρωματικές παραλλαγές, διάφανο, κίτρινο και πράσινο, που αν κατάλαβα καλά συνδέονται με την περιεκτικότητα σε σάκχαρα και αλκοόλη του προϊόντος, αλλά η «ερμηνεία» τους διαφέρει από παραγωγό σε παραγωγό. Γιατί όμως αγάπησα το συγκεκριμένο λικέρ, εννοώ την υψηλόβαθμη, διάφανη και λιγότερο γλυκιά εκδοχή του; Πρώτον, γιατί αν κλείσεις τα μάτια και το μυρίσεις, νομίζεις πως βρίσκεσαι σε ένα περιβόλι με κιτριές, όπου ένας μερακλής κηπουρός φύτεψε για γούστο μερικές λεμονιές και δυο-τρεις πορτοκαλιές, ενώ ένας ερωτευμένος έμπορος μπαχαρικών ξέχασε σε μια γωνιά το τσουβάλι με την πραμάτεια του. Ύστερα, στο λεμονάτο και πικάντικο στόμα, η δύναμη της αλκοόλης συνδυάζεται με βελούδινη γλύκα, δίνοντας ένα στιβαρό σύνολο, που σχεδόν μετεωρίζεται ανάμεσα στο λικέρ και στη ρακή. Το μυστικό του; Ο ιδιόκτητος κιτρεώνας στις Εγγαρές, που εξασφαλίζει την πρώτη ύλη και εμμονή της οικογένειας Προμπονά στις φυσικές διαδικασίες. Εμμονή που αποτυπώνεται ολοζώντανα στη φράση της κυρίας Κατερίνας Προμπονά: «Δεν έχουμε μεγάλη διανομή στην Αθήνα, γιατί η παραγωγή του κτήματός μας είναι περιορισμένη»!

Τιμή: Περίπου €8 στο ράφι η φιάλη των 375 ml.

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ
Του Μανόλη Ν. Σταυρακάκη
Εκδόσεις Τροπή, 2014, σελ. 744
ΕΝΑ ΛΙΚΕΡ & ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Ο καθηγητής Μανόλης Ν. Σταυρακάκης, διευθυντής μέχρι πρόσφατα του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά την έξοχη «Αμπελογραφία» του, που εκδόθηκε το 2010, επανέρχεται με ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό πόνημα. Η «Αμπελουργία» είναι το πρώτο ανάλογου περιεχομένου και επιστημονικής βαρύτητας έργο, που εκδίδεται στην Ελλάδα ύστερα από σχεδόν 50 χρόνια –η τελευταία έκδοση του «Αμπελουργία - Αμπελοκομική Τεχνική», του καθηγητή Οδυσσέα Ξ. Νταβίδη, έγινε το 1966– και ενσωματώνει όλη τη νεότερη γνώση τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Σε 744 μεγάλου σχήματος σελίδες, εμπλουτισμένες με εικόνες, πίνακες και διαγράμματα, ξεδιπλώνεται με γραφή ευχάριστη και ευπρεπή η ύλη της Γενικής και της Ειδικής Αμπελουργίας, μέσα από την πολυετή εμπειρία και τη βαθιά κατάρτιση του συγγραφέα. Το υλικό κατανέμεται σε οκτώ ενότητες, από τη Μορφολογία και την Ανατομία της αμπέλου μέχρι τις ετήσιες καλλιεργητικές φροντίδες του αμπελιού, ενώ δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή των σύγχρονων ερευνητικών δεδομένων στην αμπελοκομική πράξη. Να προσθέσουμε τη γλαφυρή εισαγωγή, που περιλαμβάνει στοιχεία για την πορεία της αμπέλου στον κόσμο, από τα χρόνια του μύθου μέχρι τις μέρες μας, αλλά και τις δύο ξεχωριστές ενότητες που αναφέρονται στην Τεχνολογία Σταφιδοποίησης και στην Παραγωγή Επιτραπέζιων Σταφυλιών.
Και όλα τούτα, σε έναν σκληρόδετο τόμο, υψηλής αισθητικής και υποδειγματικής εκδοτικής αρτιότητας, με τη φροντίδα της κυρίας Άννας Κατσουλάκη και των εκδόσεων Τροπή.
 Κατά τη γνώμη μου, η «Αμπελουργία» του Μανόλη Ν. Σταυρακάκη απευθύνεται σε ένα κοινό ευρύτερο από αυτό που αρχικά υποθέτουμε, τους φοιτητές και τους γεωπόνους δηλαδή, καθώς μπορεί να αποδειχθεί απίστευτα χρήσιμο εργαλείο για όποιον άλλον θελήσει να ασχοληθεί σοβαρά με το αμπέλι και κυρίως τη νέα γενιά των αμπελουργών.

Τιμή: €145, και πραγματικά τα αξίζει!


Από τον Α. Ν. Ανδρουλιδάκη


Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 16 (Σεπτέμβριος 2014)ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ