Η επέλαση της μπίρας

Από τον Α. Ν. Ανδρουλιδάκη
Η επέλαση της μπίρας
Μπορεί να μην καταφέρουμε ποτέ να φτάσουμε τους Γερμανούς στο βιοτικό επίπεδο, έχουμε όμως σοβαρές πιθανότητες σε μερικά χρόνια να τους ξεπεράσουμε σε κατανάλωση μπίρας! Αυτό τουλάχιστον μας αφήνει να πιστέψουμε η απίστευτα γρήγορη αύξηση του αριθμού και της ποικιλίας των ετικετών της που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Και όχι μόνο. Δεν προλαβαίνουμε τις καινούργιες μικροζυθοποιίες που δημιουργούνται σε ολόκληρη την περιφέρεια και καθεμιά τους προσπαθεί να κερδίσει ένα –έστω μικρό– μερίδιο της αγοράς. Το λεξιλόγιό μας εμπλουτίζεται με νέους όρους, όπως Stout, IPA, Weiss, Dark Lager, τους οποίους οφείλουμε να γνωρίζουμε αν θέλουμε να μη μας λοξοκοιτάξει ο σερβιτόρος του εστιατορίου, και μου φαίνεται πως δεν είναι μακριά η μέρα που θα δούμε και «σχολές» να μας διδάσκουν «τα μυστικά της μπίρας». Καθόλου άσχημα, δηλαδή, για ένα προϊόν που ήρθε στη χώρα μαζί με τους Βαυαρούς του Όθωνα, υπήρξε μονοπώλιο μιας οικογένειας για περισσότερο από 100 χρόνια και αντιπροσωπεύει μια ξένη γαστρονομική κουλτούρα.

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 18 (Νοέμβριος 2014)