Ικαρία & ΚρήτηΘΡΑΨΑΘΗΡΙ 2013
Από τον αμπελώνα Αρμί
Οίνος Λευκός Ξηρός
Κρήτη ΠΓΕ
Παραγωγός: Οινοποιία Λυραράκηikariakrhth thrapsathiri590
Το Θραψαθήρι είναι μια από τις παλιές λευκές ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα και όπως απέδειξε ο καθηγητής Μαν. Σταυρακάκης έχει υψηλό βαθμό γενετικής ομοιότητας με τις ποικιλίες Αθήρι και Μονεμβασιά. Με το επίσης κρητικής καταγωγής Αθήρι –που «μεταδημότευσε» στη Σαντορίνη και στη Ρόδο– η σχέση είναι σχεδόν προφανής και λόγω του ονόματος, καθώς θραψερός στην κρητική διάλεκτο λέγεται ο καλοθρεμμένος αλλά και ο πολύ παραγωγικός, άρα το θραψερό Αθήρι έγινε Θραψαθήρι. Όμως η σχέση με τη Μονεμβασιά ήταν μια μικρή έκπληξη, εκτός βέβαια από το γεγονός ότι και οι τρεις ποικιλίες φαίνεται πως συμμετείχαν στην παραγωγή του περίφημου Μαλβαζία οίνου.
Αυτή την παλιά ποικιλία, λοιπόν, που την εκτιμούν επίσης ως επιτραπέζιο σταφύλι και τα τελευταία χρόνια είχε περιοριστεί κυρίως στο ανατολικότερο τμήμα του νησιού, η οικογένεια Λυραράκη τη φύτεψε στο αμπέλι της στα Πεζά, στο ιδανικότερο περιβάλλον που θα μπορούσε ίσως να βρεθεί. Σε υψόμετρο 500 μέτρων (Αρμί στην ντόπια διάλεκτο σημαίνει κορφή ή κορυφογραμμή), σε έδαφος πετρώδες και σε θέση που εξασφαλίζει καλό αερισμό, ώστε να μην κινδυνεύει από τον μεγάλο της εχθρό, τον βοτρύτη! Την κανάκεψε, πήρε τον καλύτερο χυμό της, τον ζύμωσε σε δρύινο βαρέλι και ιδού μια διαφορετική εκδοχή της ποικιλίας, ίσως η πιο ενδιαφέρουσα που έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.
Λαμπερό κιτρινόξανθο χρώμα, αρωματική βεντάλια που ανοίγει από τα φρέσκα ποικιλιακά αρώματα των λευκόσαρκων φρούτων μέχρι τις πικάντικες μνήμες του βαρελιού και γεύση ισορροπημένη, που συνδυάζει την ευχάριστη οξύτητα, τον όγκο, τη δύναμη και την εκφραστικότητα του Νότου. Το τελείωμα στο στόμα υπενθυμίζει τα φρούτα της μύτης.

Τιμή: Περίπου €13 στο ράφι.ΜΠΕΓΛΕΡΙ 2013
Οίνος Λευκός Ξηρός
Ικαρία ΠΓΕ
Παραγωγός: Νίκος Αφιανές
Ικαρία & Κρήτη

Πρώτα σε παραξενεύει το όνομα. Όνομα λευκής ποικιλίας που τη συναντάμε τώρα πια σχεδόν μόνο στην Ικαρία. Διαβάζουμε στην ετικέτα πως προέρχεται από τη συριακή ποικιλία Begler. Ψάχνοντας, βρίσκουμε καταγραφές γάλλου αμπελολόγου, του 1840, που τη θέλει ποικιλία της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας, μαζί με την κόκκινη Iri Kara, τον Αρικαρά δηλαδή ή αλλιώς Φωκιανό! Τούτο το τελευταίο το λέει και Μαύρο της Συρίας. Πρόσφατες έρευνες, πάλι, το συνδέουν γενετικά με το κρητικό Θραψαθήρι! Μπέρδεμα, αλλά μικρή σημασία έχει. Άλλωστε, ξέρουμε πως το αμπέλι ταξίδευε μαζί με τους ανθρώπους και καμιά φορά ευκολότερα από αυτούς.
Η ουσία είναι πως το Μπεγλέρι συνεχίζει να καλλιεργείται στην Ικαρία, συνήθως σε παραδοσιακές «πεζούλες» και χάρη σε οινοποιούς όπως ο Νίκος Αφιανές φτάνει ως εμάς. Ο Νίκος Αφιανές ξεκίνησε να δουλεύει με το αμπέλι το 1997 και 10 χρόνια αργότερα εγκαινίασε το μικρό, σύγχρονο οινοποιείο του στις Ράχες. Σε αντίθεση δε με αρκετούς μικρούς οινοποιούς, δεν πίστεψε ότι… τα ξέρει όλα, γι’ αυτό και συνεργάζεται με το Τμήμα Οινολογίας των ΤΕΙ, αναζητώντας διαρκώς τρόπους για τη βέλτιστη ποιοτική απόδοση του αμπελώνα του. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας έχω την αίσθηση πως αποτυπώνονται στον «καθαρό» χαρακτήρα του κρασιού που δοκιμάσαμε.
Λαμπερή παρουσία στο ποτήρι, που κινείται σε ανοιχτόχρυσους τόνους και συνδυάζεται με ευχάριστη εναλλαγή αρωματικών εντυπώσεων στη μύτη, με νύξεις λευκών λουλουδιών, πράσινου μήλου, αχλαδιού και βερίκοκου, μαζί με μια επίμονη αύρα ακτινίδιου. Στο στόμα διαθέτει καλή δομή, υπόσταση και διάρκεια, αν και η τονισμένη οξύτητα ίσως χρειαζόταν λίγο περισσότερο αλκοόλη για να ισορροπήσει άψογα.
Ναι, κατά τη γνώμη μου, το Μπεγλέρι είναι μια ποικιλία που θα μας δώσει ακόμη πιο ενδιαφέροντα δείγματα στο μέλλον.

Τιμή: Περίπου €12,50 στο ράφι.

Από τον Α. Ν. Ανδρουλιδάκη

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 17 (Οκτώβριος 2014)