Τα κρασιά του ΜαρτίουΔοκιμάσαμε, επιλέξαμε και σας προτείνουμε:
Τα κρασιά του Μαρτίου
ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2014
Οίνος Λευκός Ξηρός
Εύβοια ΠΓΕ
Παραγωγός: Οινοποιείο Λύκος

Αν υπήρχε Σταχτοπούτα των σταφυλιών, αυτή θα ήταν σίγουρα η Μαλαγουζιά, καθώς μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες απλώθηκε σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα. Υπερβάλλοντας ίσως λίγο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπάρχει οινοποιείο που δεν παράγει ή έστω δεν πειραματίζεται με αυτή την ποικιλία. Λογικό λοιπόν να έχουμε πολλές εκφράσεις της, συχνά πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Ο Απόστολος Λύκος αγαπά την αρωματική, πληθωρική πλευρά της και την αναδεικνύει με συνέπεια εδώ και χρόνια, οπότε και η σοδειά του 2014 κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Τα πλούσια αρώματα, που παραπέμπουν σε καλοκαιρινά και εξωτικά φρούτα, όπως το ροδάκινο, το μάνγκο και ο ανανάς, αλλά και γλυκά περάσματα λουλουδιών, όπως το τριαντάφυλλο, έρχονται να το επιβεβαιώσουν. Στο στόμα το κρασί εμφανίζεται μαλακό και ισορροπημένο, με άφθονο φρούτο, διακριτική οξύτητα και επίμονο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €9,50 στο ράφι.

Τα κρασιά του Μαρτίου
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΠΟΠ 2014
Οίνος Λευκός Ξηρός
Παραγωγός: Κάναβα Χρυσού-Γιάννης Τσέλεπος

Μια Σαντορίνη που πριν καν παρουσιαστεί έγινε θέμα συζήτησης. Πρώτα για την απόφαση του ήδη πετυχημένου στη Μαντίνεια και στη Νεμέα Γιάννη Τσέλεπου να δοκιμαστεί και στη Σαντορίνη. Ύστερα για την επιλογή του να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα σταφύλια από τα 125 ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνων της οικογένειας Χρυσού, μια πρακτική μάλλον ασυνήθιστη στο νησί, που του εξασφαλίζει όμως απόλυτο έλεγχο στην ποιότητα της πρώτης ύλης. Τέλος, η τιμή, που για την ώρα τουλάχιστον, είναι η υψηλότερη για φρέσκια Σαντορίνη ΠΟΠ.  Εμείς όμως θα σταθούμε στις πρώτες εντυπώσεις από το περιεχόμενο. Κρυστάλλινο, λαμπερό, αχνοκίτρινο χρώμα, με έντονες πράσινες ανταύγειες και τυπική μύτη Ασύρτικου, με διακριτική παρουσία λεμονανθών, περγαμόντου και κίτρου, που «ακουμπούν» σε μνήμες βρεγμένης πέτρας ή τσακμακόπετρας. Στόμα πυκνό, με την ένταση της ποικιλίας, που παρά την τονισμένη οξύτητα καταφέρνει να ισορροπεί χάρη στον όγκο του. Μακρύ τελείωμα και πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.
Τιμή: Περίπου €17,50 στο ράφι.

Τα κρασιά του Μαρτίου


ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΗΣ 2013
«Στη ρίζα του βουνού»
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Ζάκυνθος ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Γράμψα

Ο Αυγουστιάτης είναι μια από τις δεκάδες ποικιλίες του αμπελώνα μας που κινδύνευσαν με εξαφάνιση. Συνδεδεμένος με τη Ζάκυνθο, η ύπαρξή του καταγράφεται ήδη από τον 17ο αι., απλώθηκε και στις ακτές της Δυτικής Πελοποννήσου, όπου ακόμη τη συναντάμε, αν και όχι συχνά. Οι αδελφοί Γράμψα αποφάσισαν μόλις το 2011 να ασχοληθούν επαγγελματικά με το κρασί, δημιουργώντας ένα μικρό οινοποιείο στο Λαγωπόδο και τα πρώτα δείγματα προδιαγράφουν μια ενδιαφέρουσα πορεία. Το κρασί της δοκιμής μας, που πέρασε 12 μήνες σε καινούργια, δρύινα βαρέλια, χαρακτηρίζεται από το βαθυκόκκινο, μεσαίας έντασης, χρώμα του και το πυκνό αρωματικό μπουκέτο του όπου αναγνωρίζονται κεράσια σε αλκοόλ, φραγκοστάφυλο, μαρμελάδα δαμάσκηνο, μαζί με λεπτές νότες ξύλου, μπαχαρικών και πικρής σοκολάτας. Στο μεσαίου όγκου στόμα, οι τανίνες, αν και ευγενικές, διατηρούν ακόμη μια νεανική αιχμή, ενώ στο τελείωμα επανέρχεται το φρούτο, αφήνοντας μια ευχάριστη συνολική εντύπωση.
Τιμή: Περίπου €13 στο ράφι.

Τα κρασιά του Μαρτίου
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ
Reserve Παλαιά Κλήματα 2010
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Αμύνταιο ΠΟΠ
Παραγωγός: Κτήμα Άλφα

Πώς λένε «σου βγάζω το καπέλο»; Ακριβώς έτσι. Ευτυχής συνάντηση ανθρώπων και φύσης ετούτο το Ξινόμαυρο, από κλήματα που η ηλικία τους ξεπερνά τα 80 χρόνια, κολακεύει την τέχνη του αμπελουργού Μάκη Μαυρίδη και του οινοποιού Άγγελου Ιατρίδη, των δημιουργών του Κτήματος Άλφα. Πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, περίτεχνη οινοποίηση, 24μηνη παραμονή σε νέο δρυ και το αποτέλεσμα… μιλάει στο ποτήρι μας.
Βαθύ ρουμπινί στο χρώμα, που ξανοίγει κάποτε προς το κόκκινο και αρωματικό μπουκέτο που όσο «αναπνέει» το κρασί γίνεται πιο πολύπλοκο, θυμίζοντας από γλυκό βύσσινο, ξερό δαμάσκηνο και ντομάτα μέχρι φίνα μπαχαρικά, βανίλια, δέρμα και φρυγανισμένο ψωμί. Στιβαρό και θερμό στο στόμα, συνδυάζει το νεύρο της ποικιλίας με πυκνή δομή και πολύ καλό φρούτο. Εξαιρετική διάρκεια στο τελείωμα.
Ποιος έχει υπομονή να το περιμένει 4-5 χρόνια ακόμη;
Τιμή: Περίπου €14,50 στο ράφι.


Από τον Α. Ν. Ανδρουλιδάκη

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 21 (Μάρτιος 2015)
ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ