Λουκάνικα από όλη την Ελλάδα

Αναζητήσαμε, βρήκαμε και δοκιμάσαμε λουκάνικα που παράγονται από μικρότερους και μεγαλύτερους παραγωγούς σε διαφορετικές περιοχές.
Από τη Νανά Δαρειώτη
Λουκάνικα από όλη την Ελλάδα

Βοδινά και μοσχαρισια

1. Τζουμαγιάς, Μουτεβελής
Με την παραδοσιακή συνταγή της Ηράκλειας Σερρών, γίνονται από μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, δουλεμένα με κύμινο, ρίγανη και το δικό τους μείγμα μπαχαρικών, έχουν ενιαία υφή και ταιριάζουν ωραία σε μαγειρέματα κατσαρόλας και σε σπετζοφάι.
Σε σουπερμάρκετ

2. Πολίτικο σουτζούκι, Sary
Ένα κλασικό πολίτικο σουτζούκι, σε φυσικό έντερο, σε σχήμα πέταλο. Χωρίς εξάρσεις στα μπαχαρικά του, έχει πλούσια γεύση και σταθερή επίμονη επίγευση, χωρίς έντονο κάψιμο, ενώ τρώγεται ευχάριστα ως έχει σε ένα πλατό αλλαντικών.
Παραδοσιακό Μπακάλικο

3. Καραμανλίδικο βοδινό, Sary
Σε μορφή πλεξούδας, μια παραδοσιακή καραμανλίδικη συνταγή με μεστή γεύση, ωραία μπαχαράτα αρώματα, πικάντικο αλλά όχι επίμονα καυτερό.
Τα καραμανλίδικα του Φάνη

4. Σουτζούκι Αρμένικο, Μιράν
Από βοδινό κρέας, είναι προϊόν ωρίμανσης στον αέρα. Αρωματισμένο με πιπέρι, κύμινο και μείγμα μπαχαρικών, δίνει ένα γεμάτο, αρωματικό στόμα, ωραία υφή και ένα μέτριο κάψιμο στην επίγευση. Ωμό σε πλατό και μαγειρεμένο.
Μιράν

5. Μοσχαρίσιο, Παντέρης
Ρόδινο χρώμα και ενιαία υφή χωρίς ευδιάκριτα κομμάτια κρέατος ή λίπους, με κρεμώδη υφή και με διακριτά αρώματα μοσχαρίσιου κρέατος.
Delicatessen Βασιλόπουλος

6. Βοδινό, Μιράν
Φτιαγμένο με βοδινό κρέας, είναι αρωματισμένο με ρίγανη, έχει σφιχτό και καλοκομμένο κρέας, με λίγο λίπος, ήπια γεύση συνολικά και ευχάριστο άρωμα των μυρωδικών. Ωραίο για σχάρα αλλά και σε μαγειρέματα με μελιτζάνες και πιπεριές.
Μιράν

7. Παρμάκ Κεμπάπ, Sary
Με ωραία υφή, σε φυσικό πρόβειο έντερο, με ελαφρύ κάψιμο στην επίγευση, έχει τη χαρακτηριστική οξύτητα του βοδινού κρέατος και ισορροπημένα μπαχαρικά όπως το κύμινο, ενώ μπορεί, μας είπε ο Παρασκευάς Σαρήμπογιας, να στεγνώσει τελείως στον αέρα (και στο σπίτι) και να δώσει ένα ξεχωριστό σνακ.
Τα καραμανλίδικα του Φάνη

Λουκάνικα από όλη την Ελλάδα

Χοιρινά

1. Καπνιστό Μωριάς κρασάτο, Δαγρές
Με ωραία ευδιάκριτα κομμάτια κρέατος και λίπους, αρωματισμένο με πιπέρια και κόκκινο κρασί που είναι εμφανές στη γεύση και στα αρώματα, είναι ήπια πικάντικο και ευχάριστο.
Σε σουπερμάρκετ

2. Τρικάλων με πράσο,
Creta Farms
Το κλασικό θεσσαλικό λουκάνικο σε μια ωραία εκδοχή. Γεμάτη γεύση, ισορροπημένη, με ευδιάκριτα κομμάτια κρέατος και λίπους.
Σε σουπερμάρκετ

3. Χωριάτικο Δράμας,
Η Βόρειος Ελλάς
Από χοιρινό, μοσχαρίσιο και πρόβειο κρέας, με ωραία ισορροπημένα μπαχαρικά και κυμινάτα αρώματα, δυνατή κρεάτινη γεύση και καλοκομμένο κρέας και λίπος.
Μιράν

4. Παλαμά με πράσο,
Σακελλαρίου
Αρωματισμένο με μπαχάρι, κύμινο και πράσο, καλοφτιαγμένο και με σωστή ισορροπία κρέατος και λίπους, δίνει μια ενδιαφέρουσα εκδοχή καρδιτσιώτικου χειροποίητου λουκάνικου.
Delicatessen Βασιλόπουλος

5. Κρήτης με Κρασί,
Creta Farms
Καπνισμένο σε ξύλο οξιάς, αρωματισμένο με το κρασί όπου ζυμώθηκε το κρέας, πατάει σε παραδοσιακή συνταγή με αποτέλεσμα ένα ενδιαφέρον, ήπιο, στρογγυλό αποτέλεσμα.
Σε σουπερμάρκετ

Λουκάνικα από όλη την Ελλάδα
6. Κρητικό με σταμναγκάθι, Χάσικος
Μικρού μεγέθους λουκάνικα, με ευδιάκριτα κομμάτια κρέατος σε φυσικό έντερο, ελαφρά καπνισμένα, αρωματισμένα με μυρωδικά του βουνού και φρέσκο σταμναγκάθι.
Παραδοσιακό Μπακάλικο

7. Χωριάτικο Σφακίων, Ζούλης

Λουκάνικο χοιρινό με την παράδοση των Σφακίων, με θυμάρι, φασκόμηλο, δάφνη, σε φυσικό έντερο, με ήπιο κάπνισμα, ωραία κομμάτια κρέατος και διακριτική παρουσία ξιδιού και ήπιο κάπνισμα.
Παραδοσιακό Μπακάλικο

8. Καλαμάτας με πορτοκάλι, Οικονομάκος

Με φλούδες πορτοκαλιού, καπνισμένο με βότανα και χωρίς συντηρητικά, θα το βρείτε σε συσκευασία μέσα σε ελαιόλαδο. Τρώγεται και χωρίς ψήσιμο, η φλούδα πορτοκαλιού ισορροπεί όμορφα με το μείγμα μπαχαρικών του.
Αλεξανδρής

9. Καλαμάτας, Μουτεβελής

Χοιρινό αρωματισμένο με κύμινο, θρούμπι, κόλιαντρο και φυσική φλούδα πορτοκαλιού, ζυμωμένο με κόκκινο κρασί, σε φυσικό χοιρινό έντερο, καπνισμένο με ξύλο οξιάς.
Delicatessen Βασιλόπουλος

10. Σκορδάτο Τήνου, Κρητικός

Ένα ιδιαίτερο λουκάνικο που θυμίζει σαλάμι, αρωματισμένο με γλυκάνισο και σκόρδο, χωρίς συντηρητικά και με χοντροκομμένο το κρέας και το λίπος. Τηγανίζεται ή ψήνεται σε φέτες.
Κρητικός, Τήνος, πληροφορίες στο τηλ. 22830 29280

11. Κύπρου καπνιστά με κρασί, Μαδαρή

Έντονη η γεύση τόσο του καπνίσματος όσο και του κρασιού, σφιχτό και με ωραία κομμάτια κρέατος, ζητάει τηγάνι και σάλτσα που θα απαλύνουν την ένταση, ένα δυνατό τσίπουρο .
Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής

12. Παραδοσιακό ξυδάτο Κρήτης, Μαρκάκης

Χοντροαλεσμένο χοιρινό με ευδιάκριτα κομμάτια κρέατος και λίπους,  με έντονη αίσθηση χειροποίητου, μέτρια κυμινάτο, με σαφή την παρουσία του ξιδιού και σωστό κάπνισμα, είναι ιδανικό για τηγάνι.
Μιράν

Λουκάνικα από όλη την Ελλάδα

Βουβάλισια, κατσίκισια, απο αγριογούρουνο

1. Με βουβαλίσιο κρέας, Μπόρας
Φτιαγμένα με βουβαλίσιο και χοιρινό κρέας από 50% έκαστο, μοιράζει στα τρία τα αρώματά του με αυτά του χοιρινού και του καπνίσματος να υπερισχύουν, δίνοντας τραγανή υφή, σχετικά λιπαρή επίγευση και πλούσιο στόμα.
Μιράν

2. Βουβαλίσιο καπνιστό, Φάρμα Κερκίνης

Με χαρακτηριστική ρουστίκ καπνιστή γεύση, χωρίς συντηρητικά και με μικρή διάρκεια ζωής, έχει καλή οξύτητα, αρωματίζεται με πιπέρι και κρεμμύδι και δίνει ένα ευχάριστο αποτέλεσμα χωρίς πολλά λιπαρά.
Αραπιάν

3. Γίδινο, Ελικώνα

Γίδινο και μοσχαρίσιο κρέας, μισό μισό, δίνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα γεύση όπου φυσικά επικρατούν τα χαρακτηριστικά αρώματα του γίδινου κρέατος, με αποτέλεσμα ισορρροπημένο και έντονα κρεάτινο. Ένα ιδιαίτερο λουκάνικο που απευθύνεται στους λάτρεις του είδους.
Μιράν

4. Κεφτέ λουκάνικο, Sary

Φρέσκο, σε φυσικό έντερο, χωρίς συντηρητικά και με μικρή διάρκεια ζωής, κρύβει το μυστικό του στην αναλογία τριών κρεάτων: χοιρινό, πρόβειο και κατσικίσιο. Η ήπια γεύση του θυμίζει πραγματικά κεφτέδες, με ωραία αρώματα και σωστή υφή. Ψητό, αλλά και μαγειρευτό ή με ζυμαρικά σαν μπολονέζ.
Αραπιάν

5. Με αγριογούρουνο και γραβιέρα, Φωτιάδης

Κρέας αγριόχοιρου με τη χαρακτηριστική οξύτητα του κυνηγιού, κόκκινο κρέας με ευδιάκριτα αρώματα καπνίσματος και τυριού, ωραία υφή. Για σχάρα ή τηγάνι, χωρίς να τα χαράξετε.
Delicatessen Βασιλόπουλος

6. Βουβαλίσιο, Χασαπάκι

Από το κρέας των νεροβούβαλων της Κερκίνης ένα λουκάνικο με λίγα λιπαρά, με ήπια κρεάτινη γεύση, δεμένη υφή και απαλά αρώματα με διακριτική παρουσία του κρεμμυδιού.
Yolenis.com

7. Με μαύρο χοίρο, Φωτιάδης

Με κρέας χοιρινό και μαύρου χοίρου, αρωματισμένο με πράσο και καπνισμένο σε ξύλο οξιάς, έχει ήπια γεύση, ευχάριστη υφή και θα ταίριαζε σε ένα πλούσιο μαγειρευτό με πιπεριές.
Αλεξανδρής

Λουκάνικα από όλη την Ελλάδα

Τα γεμιστά

1. Με τραχανά και φέτα, Βρέκος
Το άρωμα του τραχανά και της φέτας είναι άμεσα αντιληπτά μόλις κόψεις το χοιρινό λουκάνικο, ενώ το πράσο συμπληρώνει τη γευστική ισορροπία. Ανοιχτόχρωμο, με ισορροπημένα κομμάτια κρέατος και λίπους, θα ταίριαζε με λάχανο αρμιάς.
Αλεξανδρής
 
2. Α λα ελληνικά, Μουτεβελής
Με φέτα, ρίγανη και ευδιάκριτα κομμάτια λιαστής ντομάτας που αρωματίζουν και δίνουν οξύτητα στο χοιρινό κρέας, εκπροσωπεί μια νέα τάση στο λουκάνικο και έχει ενδιαφέρον. Θα πρότεινα να τα δοκιμάσετε στο τηγάνι ή τη σχάρα, χωρίς πρόσθετα λιπαρά.

3. Με γραβιέρα, Τσιανάβας
Χοιρινό, με ωραίο πλούσιο άρωμα και πολύ ισορροπημένη παρουσία της γραβιέρας που φτάνει στο 10% του συνόλου. Σε μέτριο μέγεθος η κοπή του κρέατος, δίνει ένα ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα.
Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής

4. Τυροκοζάκικα, Μουτεβελής
Χοιρινό κρέας με γραβιέρα Κρήτης και Regato της Kerrygold να δίνουν μια ιδιαίτερη, πικάντικη γεύση. Είναι τραγανό, πλούσιο αρωματικά με τα εμφανή τα στοιχεία του τυριού στη μύτη και στο στόμα και αρκετά τραγανό. Μικρά και λεπτά σε μέγεθος είναι ωραία για σάντουιτς.
Σκλαβενίτης

5. Ευρυτανίας με πάπρικα, Στρεμμένος
Η καπνιστή πάπρικα δίνει πολύ ενδιαφέροντα αρώματα στο χοιρινό, το λουκάνικο είναι τραγανό και σφιχτό, ενώ έχει μικρή διάρκεια ζωής και είναι σχετικά αλμυρό λόγω έλλειψης συντηρητικών. Θα το έβλεπα και μαζί με χοιρινό και πατάτες σε γάστρα.
Delicatessen Βασιλόπουλος

6. Με λιαστή ντομάτα και φέτα, Τσιανάβας
Ένας ωραίος συνδυασμός υλικών, μόνο που εδώ υπάρχει και η πιπεριά, κόκκινη και γλυκιά, η οποία και «βγαίνει» πάνω από την ντομάτα σε άρωμα και γεύση. Ωραίο, σφιχτό, με ισορροπημένα κομμάτια χοιρινού κρέατος και λίπους.
Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής


Διευθύνσεις καταστημάτων: Αλεξανδρής: Ηρώων Πολυτεχνείου 30, πλ. Αεροπορίας, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9918730. Αραπιάν: Ευριπίδου 41, Αθήνα, τηλ. 210 3217238. Μιράν: Ευριπίδου 45, Αθήνα, τηλ. 210 3217187. Παραδοσιακό μπακάλικο: Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 2, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9954500. Τα καραμανλίδικα του Φάνη: Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Βαρβάκειος Αγορά, τηλ. 210 3254184 & 210 3217238. Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής: Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, Αθήνα, τηλ. 210 3628738. Delicatessen Βασιλόπουλος: Παπαρρηγοπούλου 3, πλ. Κλαυθμώνος, Αθήνα, τηλ. 210 3222405.


Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 18 (Νοέμβριος 2014)

Για περισσότερες πληροφορίες για τα ελληνικά λουκάνικα διαβάστε «Λουκάνικα, τα ελληνικά», από τη Θάλεια Τσιχλάκη.