Γλυκά όπως παλιά

Από το 1930, η εταιρία Bairamis, φτιάχνει αγαπημένο υποβρύχιο και λουκούμια, με την ίδια πάντα συνταγή.
Από τη Μαρία Ζαφειράτου
Γλυκά όπως παλιά
«Έχω δοκιμάσει τα περισσότερα από τα υποβρύχια που κυκλοφορούν στην αγορά προσπαθώντας να βρω κάποιο που να μου αρέσει πιο πολύ από το δικό μας. Προς το παρόν –ευτυχώς– δεν τα έχω καταφέρει» λέει περήφανα ο Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του Ηρώ και τον αδελφό της Γιάννη έχουν αναλάβει –ως τρίτη γενιά– τα ηνία της εταιρείας Μπαριάμης από τα χέρια του πεθερού του, Χρήστου.
Η ιστορία άρχισε το 1930, όταν ο Θεμιστοκλής Μπαριάμης δημιούργησε μια μικρή επιχείρηση με παραδοσιακά γλυκά, παστέλια, λουκούμια και καραμέλες. Σήμερα φτιάχνουν βανίλια υποβρύχιο (κλασική και με μαστίχα) και λουκούμια σε διάφορες γεύσεις (τριαντάφυλλο, μαστίχα, περγαμόντο). Τι έχει αλλάξει από τότε; «Πάντως, όχι οι συνταγές! Μερικές χρονολογούνται και πριν από το 1930» διευκρινίζουν. Οι νεότερες γενιές θέλησαν να βελτιώσουν την εικόνα των προϊόντων μέσα από καλαίσθητες συσκευασίες που θα μπορούσαν να δοθούν και ως δώρα. «Επίσης, έχουμε ξεκινήσει κάποιες επαφές με το εξωτερικό, όπως την Αμερική, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Αυστραλία» συμπληρώνουν.
Η νοοτροπία της εταιρείας περνάει κυρίως μέσα από το πρίσμα της παράδοσης: «Προσπαθούμε να βρούμε αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν Ελλάδα, όπως είναι η λεβάντα ή το θυμάρι, και να τα παντρέψουμε με τα προϊόντα μας». Η επιλογή των συνδυασμών γίνεται από τους ίδιους: «Έχουμε μια ιδέα, τη δοκιμάζουμε μεταξύ φίλων και γνωστών και αν δούμε ότι αρέσει την προχωράμε». Πρόσφατα σκέφτηκαν να συνδυάσουν το άθερμο πετιμέζι, τα σύκα και τα φιστίκια Αιγίνης με το γλυκό βανίλια και τα λουκούμια. Οι δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει και καθώς φαίνεται θα κυκλοφορήσουν σύντομα.


Τα προϊόντα Bariamis θα τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα τροφίμων στην Αθήνα και την περιφέρεια. Πληροφορίες στο τηλ. 26410 29214 και στο www.bariamissweets.com.


Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 17 (Οκτώβριος 2014)ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ