Οι γεύσεις της Γουμένισσας

Γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, σάλτσες, ριζότο και πολλά ακόμη, από τη Δήμητρα Δάρτση, και τη μικρή της οικοτεχνία «Οι Γουμένισσες».
Από τη Μερόπη Κοκκίνη
Οι γεύσεις της Γουμένισσας
Πάνε δεκατέσσερα χρόνια από τότε που η Δήμητρα Δάρτση ξεκίνησε να στήνει τη μικρή της οικοτεχνία «Οι Γουμένισσες» φτιάχνοντας αρχικά γλυκά του κουταλιού σε έναν μικρό οικισμό πολύ κοντά στη Γουμένισσα, στους πρόποδες του όρους Πάικου, στο Κιλκίς. Στα γλυκά προστέθηκαν οι μαρμελάδες, ενώ ακολούθησαν ζυμαρικά και ντιπ λαχανικών (πιπεριά, ντομάτα, μελιτζάνα κ.ά.). Τελευταία έφτιαξαν μουστάρδες, σάλτσες αλλά και ριζότο που ετοιμάζονται σε λίγα λεπτά με λίγο βραστό νερό. Το μυστικό της επιτυχίας της οικοτεχνίας βρίσκεται στις πρώτες ύλες που προέρχονται αποκλειστικά από παραγωγούς της περιοχής. «Τα κεράσια μας είναι από τον Αρχάγγελο, οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες είναι από παραγωγούς από τα διπλανά χωριά, τα σύκα μας από το Πολύπετρο. Ακόμη και το κατσικίσιο γάλα που χρησιμοποιούμε για τα ζυμαρικά μας είναι από έναν κτηνοτρόφο από το χωριό Γρίβα» μας εξηγεί η κυρία Δάρτση, που με αυτόν τον τρόπο στηρίζει και έμπρακτα την τοπική κοινωνία. Πώς, όμως, τα προϊόντα των Γουμενισσών συγκεντρώνουν και διατηρούν τη συμπυκνωμένη γεύση των υλικών και ιδιαίτερα των φρούτων; «Δεν βάζουμε κανένα συντηρητικό στα προϊόντα μας. Στις μαρμελάδες και στα γλυκά μας που προέρχονται από τοπικές παραδοσιακές συνταγές καταφέραμε να μειώσουμε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη τόσο ώστε να συντηρούνται για δύο χρόνια, χωρίς την προσθήκη άλλων ουσιών και χωρίς φυσικά να αλλοιώσουμε το τελικό γευστικό αποτέλεσμα». Γι’ αυτό και έχουν αυτή τη γεύση που μόνο στα βαζάκια των Γουμενισσών μπορείς να βρεις!


Τα προϊόντα θα τα βρείτε σε επιλεγμένα παντοπωλεία και ντέλι σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 23430 43455 και στο www.oigoumenisses.gr.Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 17 (Οκτώβριος 2014)
ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ