lazaridis-interview-270

Κώστας Λαζαρίδης

Συζητάμε με τον δημιουργό του κτήματος Λαζαρίδη, που συνδέθηκε όσο λίγοι με το σύγχρονο πρόσωπο του δραμινού αμπελώνα.
Από τον Α. Ν. Ανδρουλιδάκη

Κώστας Λαζαρίδης

Η Δράμα υπήρξε μια από τις πρώτες περιοχές –αν όχι η πρώτη– από όπου ξεκίνησε η αναγέννηση του ελληνικού κρασιού στη δεκαετία του ’80. Συζητάμε με τον δημιουργό του κτήματος Λαζαρίδη, που συνδέθηκε όσο λίγοι με το σύγχρονο πρόσωπο του δραμινού αμπελώνα.
Aπό τον A. N. Aνδρουλιδάκη
lazaridis-interview 590
Από τα μάρμαρα στο κρασί, πώς ξεκίνησε αυτό το ταξίδι;
Α, είναι ωραία ιστορία. Στις αρχές της δεκαετίας του  ’70, βρέθηκα στη Γερμανία, για τις ανάγκες της οικογενειακής επιχείρησης, που όπως ξέρετε δραστηριοποιείται στον τομέα της εξόρυξης και της επεξεργασίας μαρμάρων. Εκεί «κόλλησα το μικρόβιο» του κρασιού και δοκιμάζοντας ετικέτες από διαφορετικούς παραγωγούς και χώρες άρχισε να ωριμάζει μέσα μου η πεποίθηση ότι και η πατρίδα μου, η Δράμα, θα μπορούσε να παράξει κρασιά αντίστοιχης ποιότητας. Έτσι, το 1979 φύτεψα τα πρώτα 85 στρέμματα στην Αδριανή, γύρω από το σπίτι μου. Αυτός ήταν ο πρώτος γραμμικός αμπελώνας στην περιοχή και τα πρώτα κλήματα Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon και Ασύρτικου που έφτασαν εδώ. Λίγο αργότερα, κατασκεύασα ένα μικρό οινοποιείο, το οποίο στήριξε τους πρώτους πειραματισμούς μας και αποτέλεσε τον πυρήνα της οινοποιητικής εταιρείας που δημιούργησα το 1986 με τον αδελφό μου. Μετά τη διακοπή της κοινής μας πορείας, το 1992, γεννήθηκε το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη.

Πάνω σε ποιες αξίες χτίστηκε η εικόνα του Κτήματος όλα αυτά τα χρόνια;
Θα έλεγα σε ένα αχώριστο δίδυμο. Από τη μία έχουμε το πάθος. Το ίδιο πάθος που ακόμη με ωθεί είναι κοινό χαρακτηριστικό κάθε μέλους της ομάδας μας. Ο στόχος μας δεν είναι να κάνουμε καλό κρασί, θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο κρασί. Γι’ αυτό και αντιμετωπίζουμε τα πάντα ως μοναδικά. Κάθε κλήμα είναι το μόνο μας κλήμα και κάθε κρασί είναι το μόνο μας κρασί. Από την άλλη έχουμε τη γνώση. Η γνώση χαλιναγωγεί το πάθος και οδηγεί στην τελειότητα. Για να την πετύχουμε είμαστε συνεχώς σε αναζήτηση. Επενδύουμε στην πλέον σύγχρονη τεχνολογία, στέλνουμε τους ανθρώπους μας σε όλον τον κόσμο όχι μόνο για να δουν αλλά για να πάρουν μέρος στις εξελίξεις, και δουλεύουμε με τους καλύτερους συμβούλους σε κάθε τομέα.


Έχετε κάνει μια πολύ μεγάλη επένδυση σε αμπελώνες. Τι σημαίνει για σας ο αμπελώνας;
Είναι εκεί όπου ξεκινούν όλα, και μερικές φορές τελειώνουν. Ο μόνος τρόπος να πάρεις ένα εξαιρετικό κρασί είναι να αρχίσεις με ένα εξαιρετικό σταφύλι. Γι’ αυτό έχουμε επενδύσει σε έναν από τους μεγαλύτερους, ιδιόκτητους αμπελώνες στην Ελλάδα, που ξεπερνά τα 2.000 στρέμματα και είμαστε απόλυτα αυτόνομοι από το 2003. Η προσεκτική επιλογή τοποθεσιών για το έδαφος και το μικροκλίμα τους, η στενή παρακολούθηση και ο εκτεταμένος πράσινος τρύγος για να μειώσουμε τις αποδόσεις μας είναι κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας.


Είδαμε πρόσφατα μια καταχώρισή σας με το σύνθημα «Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ανανεώνεται, μένοντας κλασικό». Πείτε μας τι αλλάζει και τι μένει σταθερό;
Κατ’ αρχάς αλλάζει η εμφάνιση των ετικετών, τόσο στη σειρά Αμέθυστος όσο και στη σειρά Château Julia. Γίνεται πιο λιτή, εστιάζοντας στα ουσιώδη. Ύστερα αλλάζει, προοδευτικά, ο γευστικός χαρακτήρας των κρασιών, μια αλλαγή που τα φέρνει πιο κοντά στις προτιμήσεις των νέων καταναλωτών. Μένουμε όμως σταθεροί στην υψηλή ποιότητα, στην αξιοποίηση αποκλειστικά των σταφυλιών των δικών μας αμπελώνων και στη δημιουργία κρασιών με αυθεντικό χαρακτήρα, που εκφράζουν τις ποικιλίες και τα αμπελοτόπια από τα οποία προέρχονται.


Στις αλλαγές μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τη νέα σειρά Domaine Costa Lazaridi; Ασφαλώς. Πρόκειται για μια τριάδα μονοποικιλιακών κρασιών που παράγεται από το μεγαλύτερο σε ηλικία τμήμα του αμπελώνα μας, το οποίο κατά σύμπτωση λέγεται Παλιός Αμπελώνας. Το λευκό από Sémillon, το ροζέ από Merlot και το κόκκινο από Syrah έχουν συγκεντρώσει πολύ θετικά σχόλια, ήδη στις πρώτες εβδομάδες που παρουσιάστηκαν στην αγορά. Να πω, βέβαια, πως πρόκειται για κρασιά περιορισμένης παραγωγής.

Το Sémillon και το Syrah υπήρχαν όμως στη συλλογή σας, έτσι δεν είναι;
Πραγματικά. Εντάσσονται όμως στην καινούργια σειρά, γιατί αφενός προέρχονται πια από το συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο και αφετέρου έχουμε προσεγγίσει τις δύο ποικιλίες με διαφορετική οινοποιητική οπτική.


Πέρα από το κρασί, τι άλλο;
Έχουμε αναπτύξει μια σειρά προϊόντων με βάση το σταφύλι. Ξεκινήσαμε με το Τσίπουρο Ηδωνικό, με και χωρίς γλυκάνισο, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα brands της αγοράς, και μια σειρά από αποστάγματα σταφυλής, την οικογένεια Methexis. Το επόμενο εγχείρημά μας ήταν μια σειρά από βαλσαμικά ξίδια. Η οικογένεια Botanico αποτελείται από έξι βαλσαμικά ξίδια ξεκινώντας από ένα λευκό μη παλαιωμένο και καταλήγοντας στο Gold Seal, το οποίο παλαιώνει για οκτώ χρόνια σε «μπαταρίες» που αποτελούνται από δέκα διαφορετικού μεγέθους βαρέλια και τέσσερα διαφορετικά είδη ξύλου. Το τελευταίο μας προϊόν είναι το Ούζο Ηδωνικό, το οποίο, αν και δεν βασίζεται στο σταφύλι, ενσωματώνει όλες τις αξίες του Κτήματος.

Από τον Α. Ν. Ανδρουλιδάκη

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος 22 (Μάιος 2015)

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ