ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ

ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ

Θεόδωρος Μπόλκης, δημιουργός της πιο νόστιμης, της πιο αρωματικής, της πιο συμπυκνωμένης σε γεύση πάπρικας που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια.
Από τη Νανά Δαρειώτη

ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ

Θεόδωρος Μπόλκης, δημιουργός της πιο νόστιμης, της πιο αρωματικής, της πιο συμπυκνωμένης σε γεύση πάπρικας που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια.
Από τη Νανά Δαρειώτη
paprika5902
«Ο κόσμος ερχόταν στα λουτρά Πόζαρ και αναζητούσε το πιπέρι της Καρατζόβας, όπως λεγόταν η Αριδαία. Δυστυχώς είχε εξαφανιστεί, δεν βρίσκαμε πουθενά. Ο θείος μου είχε φυλαγμένο σπόρο και αποφάσισα να καλλιεργήσω μόνος μου» εξηγεί ο Θεόδωρος Μπόλκης, δημιουργός της πιο νόστιμης, της πιο αρωματικής, της πιο συμπυκνωμένης σε γεύση πάπρικας που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια.
«Το “πιπέρι” παρασκευάζεται από την πιπεριά της Αριδαίας. Αποξηραίνεται και καπνίζεται με τη χρήση ξύλου οξιάς, που του χαρίζει τα αρώματα και παράλληλα το αποστειρώνει. Η αφυδάτωση με τον ήλιο δοκιμάστηκε, αλλά δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού ύστερα από μερικούς μήνες μούχλιαζε.
Η συγκομιδή της κόκκινης πιπεριάς γίνεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο και ολοκληρώνεται με τα πρώτα κρύα. Πράσινη τη μαζεύουμε μόνο για νωπή κατανάλωση.
Η σποροπαραγωγή γίνεται με την επιλογή των καλύτερων φυτών, συνήθως των πιο αποδοτικών, από τα οποία επιλέγουμε τον σπόρο για την επόμενη χρονιά. Μόνο έτσι διαφυλάττουμε την ποιότητα και ποτέ δεν χρησιμοποιούμε άλλες ποικιλίες στο ίδιο κτήμα.
Πέρα από την προσπάθεια που κάνω προσωπικά για τη διάδοση του πιπεριού της Καρατζόβας, συνεργάζομαι με το Πελίτι. Πέρυσι τους έστειλα 5 κιλά από τον σπόρο, ο οποίος μοιράστηκε δωρεάν σε εκείνους που θέλουν να γευτούν κάτι παραδοσιακό και αληθινό, ένα δώρο της φύσης.
Φέτος έχω εξασφαλίσει και σπόρο γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς, την οποία θα καλλιεργήσω και θα αποξηράνω. Επιφυλάσσομαι για τα αποτελέσματα. Και αυτή προέρχεται από παλιό, αληθινό σπόρο, αλλά περισσότερα γι’ αυτό θα πούμε τον Οκτώβριο».
ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ
Τάδε έφη ο κύριος Μπόλκης, για το προϊόν που γοήτευσε εμένα και όλους όσοι έστω και απλά το μύρισαν, πόσω μάλλον το δοκίμασαν. Σε φολίδες, όπως το μπούκοβο, και σε εκτυφλωτικά κόκκινη σκόνη, ανταγωνίζεται στα ίσα τις διάσημες ισπανικές με ονομασία προέλευσης. Τολμώ να πω ότι τις ξεπερνάει.

Ο Θεόδωρος Μπόλκης έχει καφεκοπτείο στην Αριδαία (τηλ. 6978 379666). Την πάπρικα θα τη βρείτε στο Box Gourmet,  Κυδωνιών 36, Βύρωνας, τηλ. 210 7600279.Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος 3 (Απρίλιος 2013)