ΧΕΛΙ ΓΚΟΥΡΜΕ

ΧΕΛΙ ΓΚΟΥΡΜΕ

Από τους βάλτους της Κορωνησίας, το καπνιστό χέλι του Βαγγέλη Γείτονα αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο εκλεκτά προϊόντα της ελληνικής γαστρονομίας και εξάγεται κατά κόρον στο εξωτερικό.
Από τη Μερόπη Κοκκίνη

ΧΕΛΙ ΓΚΟΥΡΜΕ

Από τους βάλτους της Κορωνησίας, το καπνιστό χέλι του Βαγγέλη Γείτονα αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο εκλεκτά προϊόντα της ελληνικής γαστρονομίας και εξάγεται κατά κόρον στο εξωτερικό.
Από τη Μερόπη Κοκκίνη
ΧΕΛΙ ΓΚΟΥΡΜΕ
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την εκτροφή χελιών, είδους που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας;
Υπήρχε μια οικογενειακή επιχείρηση, ένα εκτροφείο ψαριών που λειτουργούσε από το 1985. Αποφάσισα να στραφώ στην εκτροφή χελιού λίγα χρόνια αργότερα, λαμβάνοντας υπόψη τη σπανιότητα του είδους, τη μεγάλη ζήτηση, κυρίως από τις αγορές του εξωτερικού, και την υψηλή τιμή του. Επιπλέον, τα χέλια υπήρχαν ως είδος στα μέρη μας, ψαρεύονταν στον Αμβρακικό και στο Μεσολόγγι και καταναλώνονταν συχνά από τους ντόπιους. Στα καφενεία του χωριού μου, για παράδειγμα, αντί για σουβλάκι κοτόπουλο, υπήρχε ψητό χέλι, μια συνήθεια που με την πάροδο του χρόνου ξεχάστηκε. Η εκτροφή του είδους, από την άλλη, αποδείχθηκε μια δύσκολη ιστορία.


ΧΕΛΙ ΓΚΟΥΡΜΕ

Ποιες είναι οι δυσκολίες στην εκτροφή των χελιών;

Κατ’ αρχάς, δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής, ούτε στη χώρα μας, αλλά ούτε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Χρειάστηκε μεγάλη επιμονή, πολλά χρόνια έρευνας και ταξίδια στο εξωτερικό μέχρι να συγκεντρωθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία και να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, το οποίο εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μέχρι και σήμερα, είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να λύσουμε το μυστήριο της αναπαραγωγής των χελιών και έτσι αναγκαζόμαστε να εισάγουμε τους γόνους από το εξωτερικό.


Μπορείτε να μας εξηγήσετε συνοπτικά τον τρόπο εκτροφής τους;

Μεγαλώνουν μέσα σε ειδικές δεξαμενές, που καταλαμβάνουν περίπου 140 στρέμματα, εκεί όπου παλαιότερα υπήρχαν οι ορυζώνες της Άρτας. Στην περιοχή υπάρχει νερό εξαιρετικά πλούσιο σε οξυγόνο, το οποίο αντλούμε από γεωτρήσεις και ενισχύουμε με τη χρήση ωφέλιμων πετρωμάτων για τη διαύγασή του. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις δεξαμενές μας είναι ανοιχτές, σε αντίθεση με αυτές που υπάρχουν στο εξωτερικό. Έχουμε καταφέρει τα γυαλόχελα μήκους μερικών εκατοστών να αποκτούν σε δύο χρόνια το ιδανικό για μας βάρος, ώστε να μπορέσουμε εν συνεχεία να τα επεξεργαστούμε και να τα διαθέσουμε ζωντανά, νωπά, κατεψυγμένα και καπνιστά στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική αγορά.


ΧΕΛΙ ΓΚΟΥΡΜΕ

Πώς τα καπνίζετε;

Αφού τα καθαρίσουμε από τα εντόσθια, τα αλατίζουμε και τα κρεμάμε μέσα σε ειδικούς ξυλόφουρνους όπου έχουμε κάψει ξύλα ελιάς και πορτοκαλιάς, ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε πριονίδι οξιάς για το κάπνισμα. Κατόπιν γίνονται το φιλετάρισμα και η συσκευασία.


Ποια είναι η ετήσια παραγωγή σας και σε ποιες χώρες γίνεται η μεγαλύτερη εξαγωγή;
Παράγουμε γύρω στους 230 τόνους ετησίως. Το 10% καταναλώνεται από την ελληνική αγορά, ενώ οι κύριοι καταναλωτές μας βρίσκονται σε Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία και Ρωσία.


Σε κόντρα των καιρών, η επιχείρησή σας είναι κερδοφόρα, κυρίως λόγω του καπνιστού χελιού, που αποτελεί γαστρονομική έκπληξη.

Όσοι το έχουν δοκιμάσει μιλάνε για ένα μοναδικό έδεσμα. Στη διάδοσή του βοήθησαν αρκετοί σεφ που το έχουν εντάξει στο μενού τους. Επιπλέον, είναι και πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα.


ΧΕΛΙ ΓΚΟΥΡΜΕ

Η γάμπαρη και τα καλαμάρια είναι είδη που αλιεύετε από τις ελληνικές θάλασσες;

Ναι, η γάμπαρη είναι από τον Αμβρακικό και τα καλαμάρια από τον Πατραϊκό κόλπο. Ανήκουν και τα δύο στη φιλοσοφία της τυποποίησης εγχώριων προϊόντων την οποία ακολουθούμε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να φτάνουν παντού και να είναι διαθέσιμα όλους τους μήνες του χρόνου σε πολύ καλή ποιότητα.Τα προϊόντα Γείτονα θα τα βρείτε σε επιλεγµένα σουπερμάρκετ και ντελικατέσεν σε όλη την Ελλάδα. Βαγγέλης Γείτονας & ΣΙΑ Ε.Ε., Ψαθοτόπι Άρτας, τηλ. 26810 26640, www.eelgeitonas.com.


Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 6 ( Καλοκαίρι 2013)

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ