ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Μικρούτσικες, με μαύρο-μπλε χρώμα, όχι πολύ γλυκές, με μεστή γεύση και ευχάριστη επίγευση. Αυτές είναι οι ξεχωριστές κορινθιακές σταφίδες του Γιώργου Μάζου.
Από τη Μερόπη Κοκκίνη
ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Μικρούτσικες, με μαύρο-μπλε χρώμα, όχι πολύ γλυκές, με μεστή γεύση και ευχάριστη επίγευση. Αυτές είναι οι ξεχωριστές κορινθιακές σταφίδες του Γιώργου Μάζου. Ο παράγοντας που κάνει τη διαφορά, σύμφωνα με τον νεαρό παραγωγό και εγγονό του οινοποιού Θανάση Παπαϊωάννου, είναι ο τρόπος ξήρανσής τους. «Ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει η αποξήρανση στη σκιά είναι 30-50 ημέρες. Σχεδόν ο τετραπλάσιος από τον χρόνο που απαιτείται για να γίνει η αποξήρανση στον ήλιο. Έτσι η αποξήρανση γίνεται αβίαστα σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες χωρίς να εκτίθενται τα σταφύλια στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Αυτή η διαδικασία κάνει το τελικό προϊόν να έχει πιο γεμάτο σώμα και φρουτώδη γεύση χωρίς καραμελοποιημένα σάκχαρα, αναλλοίωτο φλοιό και ομοιόμορφο σκούρο χρώμα» εξηγεί. «Η δεύτερη διαφορά έχει να κάνει με το κομμάτι της θρεπτικής αξίας, μια και σύμφωνα με αναλύσεις που έχουν γίνει η σταφίδα διατηρεί περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες όταν στεγνώνει στη σκιά» συμπληρώνει.

ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Ενώ είναι γνωστό από τα παλαιότερα χρόνια ότι η σταφίδα «σκιάς» είναι ποιοτικά ανώτερη από τη σταφίδα «ήλιου», η μέθοδος αυτή είχε εγκαταλειφθεί γιατί έχει περισσότερα έξοδα, επιπλέον προσωπική εργασία αλλά και μεγαλύτερο ρίσκο. Ο Γιώργος Μάζος, όμως, αποφάσισε να πάρει το ρίσκο. «Συνειδητοποίησα ότι το παρελθόν μπορεί να γίνει μέλλον με την προϋπόθεση ότι το παλιό μπορεί να επανέλθει με νέο τρόπο και νέα εικόνα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Με νέα λοιπόν συσκευασία, η οποία είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένο χαρτί kraft συμβαδίζοντας με τη φιλοσοφία του βιολογικού προϊόντος, οι σταφίδες Golden Black βρίσκονται στα περισσότερα ντέλι της χώρας αλλά και στις αγορές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για εξαγωγή στις ΗΠΑ και στη Νοτιοανατολική Ασία.


Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6942 965906 και στο www.goldenblack.gr
ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ