Λαχανόρυζο με μύδια


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 30΄
ΚΟΣΤΟΣ: € 2,50 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ΜΕ ΜΥΔΙΑ
Υλικά
1 κιλό φρέσκα μύδια με όστρακο, καθαρισμένα 
800 γρ. άσπρο λάχανο, χοντροκομμένο
2 πράσα, το λευκό μέρος, σε ροδέλες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα, σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1 φλ. ρύζι γλασέ
110 ml λευκό ξηρό κρασί
110 ml νερό
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ (400 γρ.)
3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το λάχανο για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του. Ρίχνουμε το πράσο, το κρεμμύδι, τα καρότα και το σκόρδο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας τα λαχανικά με ξύλινη κουτάλα για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε 3-4 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το νερό, την ντομάτα, τα μύδια, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τον άνηθο, σκεπάζουμε και πάλι με το καπάκι και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.




TIPS: Φανείτε προσεκτικοί στο αλάτισμα γιατί τα μύδια από μόνα τους είναι αρκετά αλμυρά.
Δοκιμάστε, αν θέλετε, με κατεψυγμένα μύδια χωρίς όστρακο (θα τα βρείτε στο σουπερμάρκετ) προσθέτοντας στα υλικά σας ένα ακόμη ποτηράκι κρασιού νερό.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Λευκό ξηρό κρασί, με γευστική ένταση και όγκο στο στόμα, όπως το Ασύρτικο από το Κτήμα Παυλίδη, στη Δράμα. Α.Ν.Α.







ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ