ΧΤΑΠΟΔΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΕΠΟΝΑΚΙ


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ΩΡΑ + 25΄
ΚΟΣΤΟΣ: € 5,80 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΧΤΑΠΟΔΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΕΠΟΝΑΚΙ
Υλικά
1 μέτριο χταπόδι (περίπου 1.500 γρ.), φρέσκο ή κατεψυγμένο
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
150 ml λευκό ξηρό κρασί
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
10-15 ντοματίνια, αλεσμένα ή ½ κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ (200 γρ.)
2/3 φλ. πεπονάκι*, κριθαράκι ψιλό ή άλλο ζυμαρικό για σούπα (μακαρονάκι κοφτό, αστράκι κτλ.)
1-2 κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης, τα φύλλα ή 2-3 κ.γ. ξερή, τριμμένη
1 λίτρο νερό
80 γρ. μυζήθρα, τριμμένη

*Πεπονάκι: Ψιλό ζυμαρικό σε σχήμα σουσαμιού, ιδανικό για σούπες.




Εκτέλεση
Τοποθετούμε το χταπόδι σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με το λάδι και τα 100 ml κρασιού. Βράζουμε με κλειστό καπάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να πάρει κόκκινο χρώμα, να μαλακώσει αρκετά και να βγάλει το ζουμί του. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το κόβουμε σε κομματάκια (1-2 εκ.) και κρατάμε το ζουμί σε ένα μπολ.
Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 4 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε τα κομμάτια του χταποδιού, το υπόλοιπο κρασί και τις ντομάτες. Περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το ζουμί από το χταπόδι που έχουμε κρατήσει, 1 λίτρο νερό, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη. Σκεπάζουμε με το καπάκι, αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή). Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και συνεχίζουμε να βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (των ζυμαρικών). Τέλος, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τη σούπα ζεστή πασπαλίζοντας με πιπέρι και μυζήθρα.




TIPS: Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο χταπόδι, ξεπαγώστε το βάζοντάς το αποβραδίς στο ψυγείο.
Αν με την προσθήκη των ζυμαρικών η σούπα γίνει πολύ πηχτή, αραιώστε την με λίγο ζεστό ζωμό (λαχανικών ή κότας) ή ζεστό νερό.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Η πλούσια υφή αυτής της πυκνής σούπας θα μπορούσε να παντρευτεί με ένα «παλιοκαιρίτικο» ξηρό κρασί, όπως ο ασυνήθιστος, πορτοκαλί Μεθυμναίος, από τη Λέσβο. A.N.A.






ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ