Κουνουπίδι στον φούρνο με ελιές & κάππαρη

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 40΄     
ΑΝΑΜΟΝΗ: 10΄     
ΚΟΣΤΟΣ: € 1,50 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Κουνουπίδι στον φούρνο με ελιές & κάππαρη
Υλικά
1 μεσαίο κουνουπίδι, σε μπουκετάκια (φουντίτσες)
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
χυμός από 2 λεμόνια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
4 κ.σ. κάππαρη
100 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). Πλένουμε καλά το κουνουπίδι, το αφήνουμε σε σουρωτήρι για 10 λεπτά να στραγγίξει καλά και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με το μισό λάδι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Αραδιάζουμε το κουνουπίδι σε ένα αντικολλητικό ταψί ή σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 30 λεπτά. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κάππαρη, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή κουτάλι. Περιχύνουμε το κουνουπίδι με το μείγμα, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη. Το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.




ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Την επόμενη φορά, στη σάλτσα θα αντικαταστήσετε την κάππαρη με μαύρες σταφίδες και θα προσθέσετε 1 κ.σ. κουκουνάρι και 1-2 κ.γ. κάρι απαλό (όχι καυτερό).




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Λευκό ξηρό κρασί, με ισχυρή γευστική προσωπικότητα και «κοφτερή» οξύτητα, όπως ο Θαλασσίτης (Σαντορίνη ΠΟΠ) της Γαίας. Α.Ν.Α.




ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ