ΧΟΡΤΑ ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΑ 

 

ΜΕ ΑΒΓΑ & ΦΕΤΑ 

 

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 30΄

ΚΟΣΤΟΣ: € 2 η μερίδα

 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.studiom.gr

FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ  

Χόρτα τσιγαριαστά με αβγά

Υλικά

1 κιλό ανάμεικτα χόρτα εποχής (ραδίκια, σταμναγκάθι, προβάσια, καυκαλήθρες, μυρώνια, ζοχοί), καθαρισμένα και πλυμένα 

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

100 γρ. λαρδί ή σύγκλινο Μάνης, κομμένο σε κύβους

4 αβγά

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες

150 γρ. φέτα, τριμμένη

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι & πιπέρι 

 


Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ή σε βαθιά κατσαρόλα αχνίζουμε (μαγειρεύουμε χωρίς νερό ή άλλα υγρά και με κλειστό καπάκι) τα χόρτα σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και να μειωθεί ο όγκος τους. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και κρατάμε το ζουμί τους σε ένα μπολ*. Κόβουμε τα χόρτα σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα χόρτα, το ξερό κρεμμύδι και το λαρδί (ή σύγκλινο) για περίπου 5 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τα αβγά ολόκληρα (χωρίς να τα έχουμε χτυπήσει πριν) και ψήνουμε ανακατεύοντας ελαφρά για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά ακόμη. Τέλος, σβήνουμε τη φωτιά, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα. Σερβίρουμε αμέσως.

 

*Συνοδέψτε τα χόρτα σας με παξιμάδια μουλιασμένα στο ζουμί των χόρτων που κρατήσατε από το άχνισμα ή πιείτε το με μπόλικο λεμόνι.

 


Tip: Αν δεν βρείτε ή δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λαρδί ή σύγκλινο, αντικαταστήστε το με μπέικον κομμένο σε κύβους.

 


Αρμονία κρασιού: Με μεγάλη ευκολία, θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε αυτό το πιάτο με ένα λευκό ξηρό κρασί, που θα διέθετε αρκετή ζωντάνια και νεύρο στο στόμα, μαζί με μια ελαφρά φυτική νότα στη φρουτώδη μύτη, όπως για παράδειγμα η Μαλαγουζιά από το Κτήμα Τέχνη Οίνου, στη Δράμα. Α.Ν.Α.

 

 

 

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ