ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΜΕ ΣΛΑΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ

 

& ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ  

 

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄

ΨΗΣΙΜΟ: 20΄

ΚΟΣΤΟΣ: € 1,80 η μερίδα

 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΤΟΥΝΕΤΑΣ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.studiom.gr

FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 

Santouits-kotopoulou-590-z

Υλικά

4 μακρόστενα φραντζολάκια ψωμί με σουσάμι

4 σουβλάκια κοτόπουλου (περίπου 100 γρ. το καθένα)

χυμός από 1 λεμόνι

100 γρ. μουστάρδα, διαλυμένη σε 1/3 ποτηριού νερό 

400 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

1 κ.σ. ζάχαρη

8 φύλλα μαρουλιού 

120 ml έτοιμη σάλτσα μπάρμπεκιου (θα τη βρείτε στα σουπερμάρκετ)

150 ml έ.π. ελαιόλαδο 

½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα 

½ κ.γ. καυτερή πάπρικα 

αλάτι & πιπέρι

 


Εκτέλεση

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ & ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ: Αλατοπιπερώνουμε τα σουβλάκια και τα πασπαλίζουμε με τις πάπρικες. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε τα σουβλάκια για περίπου 10-12 λεπτά. Φροντίζουμε να τα γυρίζουμε κατά διαστήματα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, αλλά και μέσα. Κατόπιν σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε τη μουστάρδα με το νερό. Ανακινούμε καλά, αφήνουμε να βράσει για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να έχουμε μια ρευστή σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε στην άκρη τα σουβλάκια και σε μπολ τη σάλτσα μουστάρδας.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 8-10 λεπτά. Κατόπιν αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 3-4 κ.σ. νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. 

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ: Στην τοστιέρα ή στον φούρνο (στους 180°C, στον αέρα ή στις αντιστάσεις) ζεσταίνουμε τα ψωμάκια για περίπου 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι τα κόβουμε στη μέση (όπως όταν φτιάχνουμε σάντουιτς) και τοποθετούμε 2 φύλλα μαρουλιού και 1 σουβλάκι κοτόπουλου (αφαιρώντας το ξυλάκι) στο κάθε ψωμάκι. Τέλος, μοιράζουμε στα ψωμάκια τη σάλτσα μουστάρδας, τη σάλτσα μπάρμπεκιου και τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Σερβίρουμε αμέσως. 

 


Tips: Αν τα κομμάτια του κρέατος είναι μεγάλα-χοντρά, σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι κατά τη διάρκεια του ψησίματος ώστε να κρατήσουν τα υγρά τους και να ψηθούν καλύτερα.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη σάλτσα μπάρμπεκιου με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης (βλ. Κεμπάπ με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης και τυροκαυτερή σε κυπριακές πίτες).

 


Αρμονία κρασιού: Οι νόστιμες συνταγές του «φαγητού του δρόμου», στη σπιτική εκδοχή τους, μας αφήνουν αρκετά περιθώρια να διαλέξουμε την οινική ή άλλη συντροφιά τους, χωρίς το άγχος της αναζήτησης της απόλυτης γευστικής αρμονίας. Ένα δροσιστικό ξηρό κρασί, όσο πιο ξηρό γίνεται, βασισμένο στο Ξινόμαυρο, με διακριτικά αρώματα στη μύτη και όγκο στο στόμα, όπως για παράδειγμα το Κτήμα Λίγας Ροζέ, από την Πέλλα, θα ήταν η πρώτη μας επιλογή. Όμως, δεν θα λέγαμε όχι σε ένα ελαφρύ, ζωηρό κόκκινο, τύπου nouveau, όπως αυτό της εταιρείας Μπουτάρη, ή ακόμη και σε μια καλοφτιαγμένη μπίρα Pils, όπως η Amstel Premium. Α.N.A. 

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ