ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ,

 

ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

 

& ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ 

 

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄

ΨΗΣΙΜΟ: 1 ΏΡΑ 

ΑΝΑΜΟΝΗ: 10 ΩΡΕΣ

ΚΟΣΤΟΣ: € 3,10 η μερίδα

 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΤΟΥΝΕΤΑΣ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.studiom.gr

FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 

Gyros-kotopoulo-me-saltsa-avocando-590-z

Υλικά

4 φιλέτα κοτόπουλου από στήθος ή 6 από μπούτι, κομμένα στη μέση κατά μήκος

4 μεγάλες πατάτες, με τη φλούδα τους 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

100 γρ. γιαούρτι 

χυμός από 1 λεμόνι

4-5 ντοματίνια, πολτοποιημένα

1 μικρό κρεμμυδάκι στιφάδου, πολτοποιημένο

2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα 

½ κ.γ. καυτερή πάπρικα 

1 κ.σ. ξερή ρίγανη, τριμμένη 

αλάτι & πιπέρι

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ 

1 ώριμο αβοκάντο, σε χοντρούς κύβους

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 

4-5 ντοματίνια, κομμένα στα 4

½ ματσάκι μαϊντανό (τα φύλλα), ψιλοκομμένα

χυμός από 1 λεμόνι

2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι & πιπέρι

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

6 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

1 φρέσκο αγγουράκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο ή τριμμένο

½ καρότο, τριμμένο

χυμός από ½ λεμόνι

2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι & πιπέρι

 


Εκτέλεση

ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας και τοποθετούμε μέσα το κοτόπουλο για 8-10 ώρες (ή αποβραδίς). Φροντίζουμε ώστε η μαρινάδα να σκεπάζει το κοτόπουλο ή το γυρνάμε κατά διαστήματα από όλες τις πλευρές για να μαριναριστεί σωστά.  

ΠΑΤΑΤΕΣ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στον αέρα). Τυλίγουμε τις πατάτες μία μία σε αλουμινόχαρτο, τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί έτσι ώστε να μείνει χώρος για το κοτόπουλο και τις ψήνουμε για 45 λεπτά.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Περίπου 10 λεπτά προτού ψηθούν οι πατάτες λαδώνουμε τον κενό χώρο του ταψιού και τοποθετούμε το κοτόπουλο δίπλα τους. Συνεχίζουμε το ψήσιμο. 

ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ/ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ: Σε δύο ξεχωριστά μπολ ρίχνουμε τα υλικά της κάθε σάλτσας, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με μεγάλο κουτάλι. 

ΣΥΝΘΕΣΗ: Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες (1 εκ.). Μοιράζουμε τις πατάτες σε 4 πιάτα, τις αλατοπιπερώνουμε και με ένα πινέλο τις αλείφουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Κόβουμε σε λεπτές φέτες (όσο πιο λεπτές μπορούμε) τα φιλέτα και τα μοιράζουμε στα πιάτα (πάνω από τις πατάτες). Τέλος, βάζουμε στο κέντρο κάθε πιάτου 1-2 κ.σ. σάλτσα αβοκάντο. Σερβίρουμε αμέσως. 

 


Αρμονία κρασιού: Οι νόστιμες συνταγές του «φαγητού του δρόμου», στη σπιτική εκδοχή τους, μας αφήνουν αρκετά περιθώρια να διαλέξουμε την οινική ή άλλη συντροφιά τους, χωρίς το άγχος της αναζήτησης της απόλυτης γευστικής αρμονίας. Ένα δροσιστικό ξηρό κρασί, όσο πιο ξηρό γίνεται, βασισμένο στο Ξινόμαυρο, με διακριτικά αρώματα στη μύτη και όγκο στο στόμα, όπως για παράδειγμα το Κτήμα Λίγας Ροζέ, από την Πέλλα, θα ήταν η πρώτη μας επιλογή. Όμως, δεν θα λέγαμε όχι σε ένα ελαφρύ, ζωηρό κόκκινο, τύπου nouveau, όπως αυτό της εταιρείας Μπουτάρη, ή ακόμη και σε μια καλοφτιαγμένη μπίρα Pils, όπως η Amstel Premium. Α.N.A.