ΠΙΤΕΣ ΠΙΤΣΕΣ

 

ΜΕ ΜΠΙΦΤΕΚΙ

 

& ΚΡΕΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΥΡΙΩΝ

 

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄

ΨΗΣΙΜΟ: 15΄

ΑΝΑΜΟΝΗ: 20΄ 

ΚΟΣΤΟΣ: € 3,30 η μερίδα

 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΤΟΥΝΕΤΑΣ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.studiom.gr

FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 

Pites-pitses-me-mpiftekia-590-z

Υλικά

8 πίτες για σουβλάκια

10-12 ντοματίνια, κομμένα στα 4

½ κ.γ. κόκκινο πιπέρι

1 κ.σ. ξερή ρίγανη, τριμμένη 

έ.π. ελαιόλαδο

αλάτι & πιπέρι 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΩΝ 

100 γρ. ανθότυρο

200 γρ. φέτα, τριμμένη 

200 γρ. κατίκι 

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

 

ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

600 γρ. κιμάς χοιρινός 

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)

½ ματσάκι μαϊντανό, τα φύλλα, ψιλοκομμένα

1 κ.γ. ξερή ρίγανη, τριμμένη 

1 κ.σ. μουστάρδα

2 αβγά

50 γρ. παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

3 φέτες ψωμί, μουλιασμένο σε νερό και στραγγισμένο

αλάτι & πιπέρι

 


Εκτέλεση

ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΩΝ: Σε μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.  

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στον αέρα). Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί και να σφίξει για περίπου 20 λεπτά. Κατόπιν πλάθουμε 16 μικρά μπιφτέκια. Με ένα πινέλο τα λαδώνουμε και από τις δύο πλευρές, τα τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 10-12 λεπτά. 

ΣΥΝΘΕΣΗ: Με ένα πινέλο λαδώνουμε τις πίτες και από τις δύο πλευρές και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι (μαύρο και κόκκινο). Περίπου 3-4 λεπτά προτού ψηθούν τα μπιφτέκια, τοποθετούμε από πάνω τους τις πίτες ώστε να πάρουν γεύση τραβώντας τα υγρά του κρέατος και να ροδίσουν ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε τα ντοματίνια. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε τις πίτες και τα μπιφτέκια και ξαναβάζουμε τις πίτες στον πάτο του ταψιού, μοιράζοντας από πάνω τους τα ντοματίνια, τα μπιφτέκια (2 στην καθεμία), καθώς και την κρέμα τυριών. Ψήνουμε στους 200°C (στον αέρα) για περίπου 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Τέλος, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σερβίρουμε αμέσως.

 


Tip:Αν θέλετε να κάνετε τα μπιφτεκάκια λιγότερο λιπαρά, χρησιμοποιήστε ανάμεικτο κιμά (300 γρ. χοιρινό και 300 γρ. μοσχαρίσιο). 

 


Αρμονία κρασιού: Οι νόστιμες συνταγές του «φαγητού του δρόμου», στη σπιτική εκδοχή τους, μας αφήνουν αρκετά περιθώρια να διαλέξουμε την οινική ή άλλη συντροφιά τους, χωρίς το άγχος της αναζήτησης της απόλυτης γευστικής αρμονίας. Ένα δροσιστικό ξηρό κρασί, όσο πιο ξηρό γίνεται, βασισμένο στο Ξινόμαυρο, με διακριτικά αρώματα στη μύτη και όγκο στο στόμα, όπως για παράδειγμα το Κτήμα Λίγας Ροζέ, από την Πέλλα, θα ήταν η πρώτη μας επιλογή. Όμως, δεν θα λέγαμε όχι σε ένα ελαφρύ, ζωηρό κόκκινο, τύπου nouveau, όπως αυτό της εταιρείας Μπουτάρη, ή ακόμη και σε μια καλοφτιαγμένη μπίρα Pils, όπως η Amstel Premium. Α.N.A. 

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ