ΚΕΜΠΑΠ

 

ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ 

 

& ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ

 

ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ

 

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄

ΨΗΣΙΜΟ: 1 ΩΡΑ+15΄

ΚΟΣΤΟΣ: € 3,60 η μερίδα

 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΤΟΥΝΕΤΑΣ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.studiom.gr

FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 

Kebap-me-slatsa-piperia-flwrinis-590-z

Υλικά

8 κυπριακές πίτες*

6 φύλλα μαρουλιού, ψιλοκομμένα 

 

ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΜΠΑΠ

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

300 γρ. κιμάς αρνίσιος 

80 γρ. πλιγούρι, μέτριο

60 γρ. κουκουνάρι

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξίδι

2 κ.σ. νερό

1 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο

1 κ.σ. κόλιαντρο, τριμμένο

1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα 

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

8 πιπεριές Φλωρίνης

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

16 ντοματίνια, κομμένα σε κύβους ή 1 κονσέρβα ντομάτες κονκασέ (400 γρ.) 

1 πρέζα ζάχαρη 

1 κ.σ. ξίδι

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 

1 πρέζα μπούκοβο ή κόκκινο πιπέρι

αλάτι & πιπέρι

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ 

2 πιπεριές Φλωρίνης

200 γρ. φέτα

2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξίδι

1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά

 


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (στον αέρα). Τοποθετούμε τις πιπεριές (ολόκληρες) σε ένα ταψί, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο (4-5 κ.σ.) και τις ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 30-40 λεπτά. Βγάζουμε τις πιπεριές από τον φούρνο και αμέσως τις κλείνουμε σε πλαστική σακούλα. Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις καθαρίζουμε. 

ΣΑΛΤΣΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας που φτιάξαμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να πολτοποιηθούν εντελώς. 

ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

ΚΕΜΠΑΠ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στον αέρα). Σε ένα μπολ με βραστό νερό ζεματάμε το πλιγούρι για περίπου 10 λεπτά. Το στραγγίζουμε καλά και το ρίχνουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα και πλάθουμε 8 μακρόστενα μπιφτέκια (κεμπάπ). Τα λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο, τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 15 λεπτά. Στο ίδιο ταψί, 3 λεπτά προτού ψηθούν, βάζουμε και τις κυπριακές πίτες για να ροδίσουν ελαφρά και να φουσκώσουν. 

ΣΥΝΘΕΣΗ: Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε τις πίτες κατά μήκος και τις γεμίζουμε μοιράζοντας το μαρούλι, 1 κεμπάπ στην κάθε πίτα, 1-2 κ.σ. σάλτσα πιπεριάς και ίση ποσότητα τυροκαυτερής. Σερβίρουμε αμέσως.

 


Tips: Αν δεν σας αρέσει ο αρνίσιος, φτιάξτε τα κεμπάπ με μοσχαρίσιο κιμά.

Φτιάξτε μεγάλη ποσότητα σάλτσας και φυλάξτε την σε βάζα (βλ. χρήσιμος οδηγός: τι&πως: αποστείρωση και αεροστεγές κλείσιμο βάζων). Έτσι θα διατηρηθεί για πολύ καιρό και θα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή.

 

*Κυπριακές πίτες: Πίτες για σουβλάκια, με οβάλ σχήμα ανοίγουν εύκολα στη μέση για να γεμίζονται (στα μεγάλα σουπερμάρκετ). 

 


Αρμονία κρασιού: Οι νόστιμες συνταγές του «φαγητού του δρόμου», στη σπιτική εκδοχή τους, μας αφήνουν αρκετά περιθώρια να διαλέξουμε την οινική ή άλλη συντροφιά τους, χωρίς το άγχος της αναζήτησης της απόλυτης γευστικής αρμονίας. Ένα δροσιστικό ξηρό κρασί, όσο πιο ξηρό γίνεται, βασισμένο στο Ξινόμαυρο, με διακριτικά αρώματα στη μύτη και όγκο στο στόμα, όπως για παράδειγμα το Κτήμα Λίγας Ροζέ, από την Πέλλα, θα ήταν η πρώτη μας επιλογή. Όμως, δεν θα λέγαμε όχι σε ένα ελαφρύ, ζωηρό κόκκινο, τύπου nouveau, όπως αυτό της εταιρείας Μπουτάρη, ή ακόμη και σε μια καλοφτιαγμένη μπίρα Pils, όπως η Amstel Premium. Α.N.A. 

 

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ