ΤΡΑΧΑΝΟΤΟ ΜΕ ΚΙΜΑ

 

ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 20΄

ΚΟΣΤΟΣ: € 1,40 η μερίδα

 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΝΑΝΑ ΔΑΡΕΙΩΤΗ  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.studiom.gr

FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 

traxanoto-me-kima-590-z

Υλικά

2 λουκάνικα χοιρινά ή ανάμεικτα, χωριάτικα 

5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κ.γ. κύμινο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2 φλ. τραχανά ξινό ή ξινόχοντρο

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

4 φλ. ζωμό λαχανικών ή νερό καυτό

2-3 κ.σ. τυρί κατίκι

2-3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι & πιπέρι

 


Εκτέλεση

Χαράζουμε κατά μήκος τα λουκάνικα και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Ψιλοκόβουμε σαν κιμά το εσωτερικό τους.

Σε φαρδύ και βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κύμινο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση. Μόλις γυαλίσουν και προτού αλλάξουν χρώμα, αλλά «ακούγονται» τα αρώματα, προσθέτουμε τα λουκάνικα και με ξύλινη σπάτουλα τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά, να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να γυαλίσει ο τραχανάς. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε, σταδιακά προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό λίγο λίγο. Οσο εξατμίζεται, τόσο προσθέτουμε. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε. Οταν ο τραχανάς είναι έτοιμος και η υφή είναι σαν ζουμερό πιλάφι, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί, ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

  


Tips: Ο τραχανάς συνεχίζει να απορροφά υγρά και αφού σταματήσει ο βρασμός. Οπότε αφήστε λίγο –λιγουλάκι– ζουμί παραπάνω στο τηγάνι.

Το φαγητό τρώγεται ζεστό ζεστό, αλλιώς θα γίνει ολίγον στόκος.

Δοκιμάστε το με ξύσμα λεμονιού και άνηθο, αλλά αφαιρέστε από τα υλικά τον πελτέ, το κύμινο και τον μαϊντανό.

 

 

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ