Μουστοκούλουρα με πετιμέζι


ΓΙΑ 1½-2 ΚΙΛΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 20΄     
ΚΟΣΤΟΣ: €5,50 το κιλό

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ
Υλικά
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
500 γρ. μέλι, ανθέων ή πορτοκαλιάς
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο
½ κούπα πετιμέζι
250 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
1½ κ.γ. αμμωνία
1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 κ.σ. μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού, ακέρωτου (προαιρετικά)




Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ή ένα πολύ μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το μέλι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Με το χέρι ή με μίξερ χειρός ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το μέλι και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε άλλο μπολ ή κανάτα ρίχνουμε το πετιμέζι και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με μεγάλο κουτάλι ή σύρμα μέχρι να διαλυθεί το πετιμέζι. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε την αμμωνία και τη σόδα. Ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σε άλλη, μικρότερη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά στα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας ελαφρά. Ρίχνουμε τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού (αν θέλουμε). Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί μια ελαστική, όχι πολύ σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C (στον αέρα). Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά, στρογγυλά (ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε) κουλουράκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. 
Όταν κρυώσουν καλά, τα κλείνουμε σε γυάλινο βάζο ή σακούλα για να διατηρηθούν μαλακά.




TIPS: Ο χρόνος ψησίματος είναι για κουλουράκια-μπουκιές, διαμέτρου 2-3 εκ. (αφού φουσκώσει η ζύμη στο ψήσιμο) τα οποία βγαίνουν τραγανά απέξω και μαλακά στο εσωτερικό.
Αν τα θέλετε πιο τραγανά, ψήστε τα για ακόμη 5 λεπτά. Αν πάλι τα προτιμάτε πιο μεγάλα (διαμέτρου 4-5 εκ.), αυξήστε τον χρόνο κατά περίπου 10 λεπτά.
Αφήστε τα κουλούρια να κρυώσουν καλά για τουλάχιστον 1 ώρα και φυλάξτε τα σε τάπερ που κλείνει καλά, γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί για να διατηρηθούν φρέσκα και μαλακά για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.