Γλυκό κουταλιού ελιά Καλαμών με λεμόνι κονφί

ΓΙΑ 2-3 ΚΙΛΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 1 ώρα    
ΒΡΑΣΙΜΟ: 45΄    
ΑΝΑΜΟΝΗ: 12 ώρες  
ΚΟΣΤΟΣ: €2,50 το κιλό

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

gluko elia590
Υλικά
800 γρ. ελιές Καλαμών, σε άλμη
2 λεμόνια, ακέρωτα
1 λίτρο νερό
1.200 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
2 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
2 κ.σ. μέλι ανθέων (προαιρετικά)




Εκτέλεση
Ξεπλένουμε τις ελιές με άφθονο τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Γεμίζουμε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, ρίχνουμε μέσα τις ελιές και τις αφήνουμε για μια νύχτα. Την επομένη τις σουρώνουμε καλά.
Ξύνουμε καλά τα λεμόνια γύρω γύρω ώστε να αφαιρέσουμε εντελώς το κίτρινο μέρος της φλούδας. Τα κόβουμε, αφαιρούμε την ψίχα και κόβουμε τις φλούδες (το λευκό μέρος) σε πολύ λεπτά κομματάκια. Σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει ρίχνουμε τις φλούδες των λεμονιών, τις βράζουμε για 10 λεπτά να ξεπικρίσουν και τις σουρώνουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε δυνατή) και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανες. Προσθέτουμε τις ελιές και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Με ένα κουταλάκι βγάζουμε λίγο σιρόπι σε ένα πιατάκι. Αν το σιρόπι τρέχει με συνεχόμενη ροή σαν κλωστή, είναι έτοιμο. Προσθέτουμε 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα (αν τη χρησιμοποιήσουμε) και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση. Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε, προσθέτουμε το μέλι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αποθηκεύουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.