ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΦΡΑΟΥΛΑ


ΓΙΑ 3-4 ΚΙΛΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄
ΒΡΑΣΙΜΟ: 25΄
ΑΝΑΜΟΝΗ: 3 ΩΡΕΣ
ΚΟΣΤΟΣ: € 3,50 το κιλό

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΦΡΑΟΥΛΑ
Υλικά
2 κιλά φράουλες, τραγανές ή ελαφρώς άγουρες
2 κιλά ζάχαρη
χυμός και φλούδα από ½ λεμόνι, ακέρωτο




Εκτέλεση
Πλένουμε τις φράουλες με άφθονο κρύο νερό και με ένα μαχαίρι ή με το χέρι μας αφαιρούμε τα φύλλα τους. Ζυγίζουμε τις φράουλες και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 2-3 ώρες, μέχρι να βγάλουν οι φράουλες τους χυμούς τους. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το μείγμα με τον χυμό του λεμονιού και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Φροντίζουμε να ξαφρίζουμε συνέχεια με τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε τη φλούδα του λεμονιού και δυναμώνουμε τη φωτιά (από χαμηλή σε μέτρια). Ξαφρίζουμε συνεχώς (όσο πιο καλό ξάφρισμα κάνουμε, τόσο πιο διάφανο διατηρείται το σιρόπι μας). Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε μια άλλη κατσαρόλα εφαρμόζουμε ένα σουρωτήρι και αδειάζουμε εκεί τις φράουλες και το σιρόπι. Κρατάμε στην άκρη τις φράουλες και συνεχίζουμε να βράζουμε το σιρόπι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμη, προσθέτουμε και πάλι τις φράουλες και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το γλυκό, όπως είναι καυτό, σε αποστειρωμένα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.




TIPS: Φροντίστε να ανακατεύετε το γλυκό σας ελαφρά ώστε να μη διαλυθούν οι φράουλες, αλλά να διατηρήσουν ατόφιο το σχήμα τους.
Αν σας περισσέψει σιρόπι, βάλτε το σε γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το ως γαρνίρισμα σε γλυκά, παγωτά και γιαούρτι ή φτιάξτε δροσερή φραουλάδα αραιώνοντάς το με νερό ή σόδα.