ΑΓΡΙΟ ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ


ΣΥΝΤΑΓΗ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR

ΑΓΡΙΟ ΣΥΚΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Υλικά
2 κιλά άγρια σύκα
1 λεμόνι, ακέρωτο
2 λίτρα νερό
50 ml χυμός λεμονιού
4 κιλά ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
5 καρφάκια γαρίφαλου
250 γρ. ανθόμελο
καβουρντισμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Επιλέγουμε τόσο μικρά σύκα όσο να χωράνε ακριβώς σε ένα κουταλάκι του γλυκού. Φοράμε γάντια υποχρεωτικά, λόγω του συκόγαλου.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε το πάνω μέρος του σύκου και το τρυπάμε κατά μήκος με μια μεγάλη βελόνα (ή καλαμάκι για σουβλάκια ή σακοράφα).
Ρίχνουμε τα σύκα σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, στο οποίο έχουμε στύψει το λεμόνι. Προσέχουμε να είναι καλά σκεπασμένα με το νερό και τον χυμό λεμονιού (μπορούμε να σκεπάσουμε με ένα καπάκι κατσαρόλας) και τα αφήνουμε για 24 ώρες.
Την επομένη τα σουρώνουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν και τα ξεπικρίζουμε τρεις φορές. Την πρώτη φορά το νερό και τα σύκα πρέπει να είναι κρύα. Τις δύο επόμενες φορές, πρώτα περιμένουμε να πάρει βράση το νερό και μετά ρίχνουμε τα σύκα (κρύο με κρύο και ζεστό με ζεστό).
Σουρώνουμε τα σύκα. Φοράμε γάντια και αφότου κρυώσουν τα στύβουμε ένα ένα προσεκτικά για να μη λιώσουν και τα απλώνουμε σε μια πετσέτα. Τα αφήνουμε για μία νύχτα να στεγνώσουν.
Την επόμενη ημέρα ετοιμάζουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία. Πρώτα ρίχνουμε το νερό, μετά τον χυμό λεμονιού σουρωμένο και τέλος τη ζάχαρη. Μόλις πάρει την πρώτη βράση, ρίχνουμε μέσα τα στυμμένα σύκα και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να «ποτίσουν» με σιρόπι και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και τα καρφάκια γαρίφαλου. Μόλις πάρουν καλή βράση, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε για μία νύχτα να βγάλουν τα υγρά τους.
Την επόμενη ημέρα βράζουμε τα σύκα και το σιρόπι μαζί τόσο ώστε να γίνει ένα σφιχτό σιρόπι. Θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα. Δοκιμάζουμε σε ένα πιατάκι αν «στέκεται» το σιρόπι. Όταν το σιρόπι στέκεται, τότε προσθέτουμε το ανθόμελο. Αφήνουμε να πάρει μια μικρή βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Το γλυκό κουταλιού είναι έτοιμο. Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σερβίρεται ως γλυκό του κουταλιού με ελληνικό καφέ και παγωμένο νερό ή με παγωτό καϊμάκι, με παραδοσιακή γαλατόπιτα ή ως γαρνιτούρα σε τούρτες και κέικ.
TIPS: Άγρια σύκα θα βρείτε στις λαϊκές αγορές (τώρα είναι η εποχή τους) και θα σας κοστίσουν 1,50 ευρώ το κιλό.
Επειδή το σύκο είναι πικρό, χρειαζόμαστε το λεμόνι, καθώς και διπλή δόση ζάχαρη και μέλι.