ΨΑΡΙ ΜΠΙΑΝΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄   
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 35΄     
ΚΟΣΤΟΣ: €3,70 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΨΑΡΙ ΜΠΙΑΝΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Υλικά
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες (κυδωνάτες) 
2-3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
6-7 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
4 φιλέτα παστού μπακαλιάρου, ξαρμυρισμένα
150 ml έ.π. ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμός από 2 λεμόνια




Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα απλώνουμε τις πατάτες και τις πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό (αν τον χρησιμοποιήσουμε) και το σκόρδο. Από πάνω τοποθετούμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου, περιχύνουμε με το λάδι και αλατοπιπερώνουμε καλά. Προσθέτουμε περίπου 1 ποτήρι νερό, να καλυφθούν οι πατάτες, ώστε να βράσουν καλά. Σκεπάζουμε και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και βράζουμε για περίπου 35 λεπτά. Δύο λεπτά προτού αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα για να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι για επιπλέον άρωμα, περιχύνουμε με λίγο χυμό λεμονιού και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο για επιπλέον γεύση και το σερβίρουμε χλιαρό.




TIPS: Αντί για μπακαλιάρο χρησιμοποιήστε ροφό, γλώσσα, φρέσκο μπακαλιάρο, λαβράκι, κέφαλο ή άλλο λιπαρό ψάρι.
Εναλλακτικά, μπορείτε να μην προσθέσετε τον μαϊντανό στο μαγείρεμα αλλά να πασπαλίσετε το φαγητό στο σερβίρισμα, ώστε να διατηρήσει το χρώμα και τη γεύση του. 
Η ποσότητα του σκόρδου στην παραδοσιακή συνταγή είναι ένα κεφάλι αλλά μπορείτε να βάλετε όσο θέλετε ανάλογα με τα γούστα, τα δικά σας ή των καλεσμένων σας.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Θα χρειαστούμε ένα λευκό ξηρό, με την ισχυρή προσωπικότητα του Ασύρτικου, όπως για παράδειγμα τη Σαντορίνη ΠΟΠ από το Κτήμα Αργυρού. Α.Ν.Α.




ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ