ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΝΟ ΜΕ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄
ΨΗΣΙΜΟ: 2 ΩΡΕΣ
ΚΟΣΤΟΣ: € 1,50 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΛΕΞΑΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΝΟ ΜΕ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
Υλικά
24 ξερά κρεμμύδια, μικρά (περίπου 80 γρ. το καθένα), καθαρισμένα
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
160 ml μαυροδάφνη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3-4 γαρίφαλα
2 φύλλα δάφνης
100 γρ. ξανθές σταφίδες
αλάτι & πιπέρι




Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (στον αέρα). Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε ολόκληρα. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη, περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα βαθύ πήλινο σκεύος με καπάκι (γάστρα). Σε ένα μπολάκι διαλύουμε τον πελτέ σε 1-2 κ.σ. ζεστό νερό και περιχύνουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, τα γαρίφαλα, τη δάφνη, τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι, ανακινούμε κυκλικά και σκεπάζουμε
με το καπάκι. Ψήνουμε για 1 ώρα και 50 λεπτά.




TIPS: Για ευκολία, σοτάρετε τα κρεμμύδια σας σε δύο ή τρεις δόσεις, σβήνοντας κάθε φορά με την αντίστοιχη ποσότητα μαυροδάφνης.
Συνοδέψτε τα κρεμμύδια με γιαούρτι και φρυγανισμένο ψωμί ραντισμένο με ελαιόλαδο. Ταιριάζουν όμορφα και με ένα λευκό αρωματικό ρύζι (όπως μπασμάτι ή τζασμίν).




ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Μαζί με τα κρεμμύδια σοτάρετε και 1 κιλό καλαμαράκια, κομμένα σε ροδέλες, αυξήστε τη μαυροδάφνη σας σε 200 ml και τον πελτέ ντομάτας σε 2 κουταλιές.








ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ