ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΛΑΚΟ ΤΥΡΙ ΜΑΣΤΕΛΟ®


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄   
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 35΄    
ΑΝΑΜΟΝΗ: 45΄
ΚΟΣΤΟΣ: € 3,50 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ  

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΛΑΚΟ ΤΥΡΙ ΜΑΣΤΕΛΟ®
Υλικά
ΓIA TA ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ
600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (από λάπα*)
1 αβγό
100 γρ. μαλακό τυρί Μαστέλο®, τριμμένο
4 κ.σ. ξινό τραχανά
1 κ.σ. ξίδι
2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, πολτοποιημένο
½ κούπα αλεύρι (για το αλεύρωμα)
2 κούπες ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)
αλάτι & πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 σφηνάκι γλυκό κρασί, κόκκινο ή λευκό
6 ντομάτες, τριμμένες
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. ξερό κόλιαντρο
100 ml ζωμός κότας (ψυγείου ή από βιολογικό κύβο)  
αλάτι & πιπέρι

* Ο κιμάς από λάπα είναι ιδανικός για μαγειρευτά, καθώς είναι αρκετά μαλακός και νόστιμος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος. Αν θέλετε να περιορίσετε τα λιπαρά, χρησιμοποιήστε κάποιο πιο άπαχο κομμάτι, όπως το ποντίκι.




Εκτέλεση
ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε με τα χέρια για 5-10 λεπτά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να σφίξει η ζύμη και να αναμειχθούν τα αρώματα.

ΣΑΛΤΣΑ: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε δυνατά με ξύλινη κουτάλα, τρίβοντας τον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και σκεπάζουμε. Βράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα σάλτσας.


ΣΥΝΘΕΣΗ: Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε το αλεύρι. Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε σουτζουκάκια (μακρόστενα) και τα αλευρώνουμε καλά. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά να ροδίσουν ελαφρά. Αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμη. Αφήνουμε 15 λεπτά να χλιάνουν και σερβίρουμε.





TIPS: Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια για να μη γίνουν βραστά αν τα ρίξουμε κατευθείαν μέσα στη σάλτσα. Αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνι, ψήστε για 15 λεπτά στους 200°C.
Συνοδεύονται ιδανικά με πατάτες τηγανητές ή πουρέ.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Κόκκινο ξηρό κρασί, με αρώματα μπαχαρικών στη μύτη και πυκνή δομή στο στόμα, όπως η Ραψάνη ΠΟΠ της εταιρείας Τσάνταλη. Α.Ν.Α.