ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΑΛΑΚΟ ΤΥΡΙ ΜΑΣΤΕΛΟ® & ΔΥΟΣΜΟ


ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄  
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ώρα   
ΚΟΣΤΟΣ: 3,30€

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΜΑΛΑΚΟ ΤΥΡΙ ΜΑΣΤΕΛΟ® & ΔΥΟΣΜΟ
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι (ποντίκι ή χτένι*), σε μεγάλους κύβους
2 κ.σ. αλεύρι (για το πασπάλισμα)
5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη 
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
6 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κ.σ. ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
3 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
2 καυτερές πιπερίτσες (τσίλι)
250 ml ζωμός κότας (ψυγείου ή από βιολογικό κύβο) 
250 γρ. μαλακό τυρί Μαστέλο®, χοντροτριμμένο
αλάτι & πιπέρι
5-6 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα (για το σερβίρισμα)


* Το χτένι είναι κομμάτι της σπάλας ιδανικό για μαγειρευτά, καθώς είναι ιδιαίτερα μαλακό και περιέχει ζελέ (κολλαγόνο) το οποίο βοηθάει να δένει ωραία η σάλτσα.




Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κρέας και το πασπαλίζουμε παντού με το αλεύρι. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε δυνατά με ξύλινη κουτάλα, τρίβοντας τον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τη δάφνη, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τις πιπερίτσες, τον ζωμό και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε χαμηλή), σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, να μαλακώσει το κρέας και να εξατμιστούν τα περιττά υγρά της σάλτσας. Λίγο προτού σβήσουμε τη φωτιά (1-2 λεπτά πριν) και αποσύρουμε, προσθέτουμε τo μαλακό τυρί Μαστέλο® και ανακατεύουμε καλά ώστε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί με τη σάλτσα. Το σερβίρουμε ζεστό πασπαλίζοντας με τον δυόσμο.




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Κόκκινο ξηρό κρασί, από Ξινόμαυρο, που συνδυάζει όγκο και νεύρο, όπως η Ράμνιστα από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα. A.N.A.