ΡΥΖΟΓΑΛΟΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ

 

ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄

ΒΡΑΣΙΜΟ: 45΄

ΨΗΣΙΜΟ: 40΄

ΑΝΑΜΟΝΗ: 40' 

ΚΟΣΤΟΣ: € 0,75 η μερίδα

 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΡΕΝΑ ΟΡΟΚΛΟΥ   

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.studiom.gr

FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 

rizogalokrema-karamele-590-z

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΡΥΖΙΟΥ 

2 κούπες φρέσκο γάλα, πλήρες

2 κούπες κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

2/3 κούπας ρύζι αρμπόριο 

½ κούπα καστανή ζάχαρη 

½ κ.γ. σπόρους κόλιαντρου, τριμμένους ή κοπανισμένους στο γουδί

ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

4 μεσαία αβγά (ή 3 μεγάλα) 

1 λοβός βανίλιας (τα σποράκια) ή 1 βανιλίνη

2-3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη για το ταψί

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ 

1/3 κούπας λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική 

2 κ.σ. νερό

 


Εκτέλεση

ΚΡΕΜΑ ΡΥΖΙΟΥ: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα, την κρέμα, το ρύζι, τη ζάχαρη, το κόλιαντρο και το ξύσμα λεμονιού. Βράζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για περίπου 2-3 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20-25 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι και να εξατμιστούν τα υγρά (περίπου κατά το ήμισυ). Φροντίζουμε να ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά με αβγοδάρτη και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και το ρύζι. Τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. 

ΚΑΡΑΜΕΛΑ: Σε ένα αντικολλητικό σκεύος (τηγάνι ή μικρή κατσαρόλα) ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το νερό και τη λευκή ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και δυναμώνουμε τη φωτιά (από χαμηλή σε μέτρια) ώστε να αρχίσει να βράζει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι η καραμέλα να πάρει βαθύ χρυσό χρώμα. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και ρίχνουμε την καραμέλα μέσα στο βουτυρωμένο ταψί, φροντίζοντας να καλύψει την επιφάνειά του. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί για περίπου 10 λεπτά.

ΣΥΝΘΕΣΗ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). Αφού διαπιστώσουμε ότι η καραμέλα έχει σταθεροποιηθεί (την πατάμε ελαφρά με το χέρι μας ή με ένα πιρούνι/κουτάλι), ρίχνουμε στο ταψί την κρέμα ρυζιού. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του γλυκού. Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε μεγάλη στρογγυλή πιατέλα. Σερβίρουμε το γλυκό μας ζεστό ή χλιαρό.

 


Tips: Αν δεν βρείτε ή δεν έχετε ρύζι αρμπόριο, χρησιμοποιήστε ρύζι γλασέ.

Εναλλακτικά μπορείτε να αρωματίσετε το γλυκό σας με τριμμένη κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού (αντί για ξύσμα λεμονιού και κόλιαντρο).