ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ 

 

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10΄

ΨΗΣΙΜΟ: 40΄

ΚΟΣΤΟΣ: € 2 η μερίδα

 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.studiom.gr

FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 

Pikantiki-zamponotyropita-590-z

Υλικά

1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας 

1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένo/η, για το άλειμμα της φόρμας   

2 κ.σ. τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)

2 κ.σ. μουστάρδα, πικάντικη

6 φέτες ζαμπόν (κατά προτίμηση καπνιστό) 

6 φέτες κασέρι 

4 άσπρα μανιτάρια, ψιλοκομμένα 

1 ντομάτα, σε λεπτές φέτες

1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή 

1 αβγό, χτυπημένο με 1 κ.σ. γάλα 

αλάτι & πιπέρι. 

 


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, αέρα ή αντιστάσεις. Σε ένα ταψί στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και πάνω απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας. Στη μισή επιφάνεια του φύλλου (κατά μήκος) στρώνουμε τα υλικά με τη σειρά: τυρί κρέμα, μουστάρδα, ζαμπόν, κασέρι, μανιτάρια και ντομάτα. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και κλείνουμε σκεπάζοντας με το υπόλοιπο φύλλο. Πιέζουμε ελαφρά τα σημεία που ενώνει η ζύμη για να κολλήσει καλά. Με ένα πινέλο «σφραγίζουμε» τις άκρες αλείφοντας τες με το μείγμα του αβγού με το γάλα. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο μείγμα αβγού και την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο, κόβουμε και σερβίρουμε. 

 


Tips: Αν δεν έχετε λαδόκολλα, απλά αλείψτε την επιφάνεια του ταψιού σας με λίγη λιωμένη μαργαρίνη.    

Το τρύπημα βοηθάει τη ζύμη να φουσκώσει σωστά. Φροντίστε να το κάνετε μετά το άλειμμα διαφορετικά το αβγό θα κλείσει τις τρύπες και δεν θα ψηθεί σωστά.  

 

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ