ΠΙΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄

ΨΗΣΙΜΟ: 40΄

ΚΟΣΤΟΣ: € 3 η μερίδα

 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.studiom.gr

FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Pita-me-laxanika-590-zΥλικά

1 φύλλο ζύμης κουρού 

1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο/η, για το άλειμμα    

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο

500 γρ. ανάμεικτα λαχανικά (πατάτες, καρότα, κολοκύθια ή μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο), κατεψυγμένα

100 ml κρέμα γάλακτος 

2 αβγά, χτυπημένα 

100 γρ. κεφαλοτύρι ή πεκορίνο 

100 γρ. ανθότυρο 

2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. κόλιαντρο, τριμμένο

½ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο

1 κ.γ. ξερό θυμάρι, τριμμένο 

2 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη 

1 αβγό, τον κρόκο μόνο, χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό 

αλάτι & πιπέρι


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα). Με ένα πινέλο απλώνουμε το βούτυρο (ή μαργαρίνη) σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το μπέικον για 2-3 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά και τα ρίχνουμε στο πυρίμαχο. Σε βαθιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει βράζουμε τα λαχανικά για 5 λεπτά και στη συνέχεια τα σουρώνουμε. Τα ρίχνουμε στο πυρίμαχο και προσθέτουμε την κρέμα, τα αβγά, τα τυριά, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα μεγάλο κουτάλι. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και στρώνουμε από πάνω το φύλλο κουρού. Γυρνάμε τα άκρα του φύλλου προς τα μέσα ώστε να δημιουργηθεί ένα «καπάκι». Αφαιρούμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης από το κέντρο της πίτας (σαν μικρό κέρμα), αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα του κρόκου με το νερό και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για 10-15 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 


Tip: Η ζύμη σφολιάτας κάνει επίσης εξαιρετική κρούστα σε αυτή την πίτα-φαγάκι.