ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Για 4 άτομα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 20΄    
ANAMONH: 30΄
ΚΟΣΤΟΣ: € 2,10 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: AΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
Υλικά
5-6 μελιτζάνες τσακώνικες ή αργείτικες

Για τη σκορδαλιά
4 φέτες ξερό μπαγιάτικο ψωμί, μόνο την ψίχα
150 γρ. καρυδόψιχα
4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
50-60 ml ξίδι
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο




Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν για τουλάχιστον 30 λεπτά. Τις ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ή βαμβακερή πετσέτα.
Σκορδαλιά: Σε ένα μπολ με νερό μουλιάζουμε το ψωμί και το στραγγίζουμε στύβοντας με τα χέρια, φροντίζοντας ωστόσο να κρατήσει λίγη από την υγρασία του. Στο μούλτι ρίχνουμε το ψωμί, την καρυδόψιχα, το σκόρδο, το ξίδι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε προσθέτοντας σταδιακά το λάδι (1 κ.σ. κάθε φορά).
Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις). Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά ένα ταψί, στρώνουμε τις μελιτζάνες με τη φλούδα προς τα κάτω και τις ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αποσύρουμε από τον φούρνο, με ένα κουτάλι ανοίγουμε το κέντρο τους (σαν να φτιάχνουμε βαρκούλες) και τις γεμίζουμε με τη σκορδαλιά. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρει χρώμα η σκορδαλιά. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τις σερβίρουμε ζεστές ή κρύες.




TIPS: Πρόκειται για μια συνταγή από την Αργολίδα που ζητάει καλή παρέα και καλό κρασί.
Η σκορδαλιά πρέπει να γίνει ρευστή και όχι υπερβολικά σφιχτή ή πολύ κρεμώδης, γι’ αυτό και προσθέτουμε σταδιακά το λάδι, ώστε να απορροφάται και να μας δώσει την πυκνότητα που θέλουμε.

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ