Μύδια γεμιστά

ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄    
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 2 ώρες + 30΄   
ΚΟΣΤΟΣ: € 0,60 η μερίδα

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΣΟΥΛΑ ΜΠΟΖΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: WWW.STUDIOM.GR
FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Μύδια γεμιστά
Υλικά
20 μεγάλα μύδια, με το κέλυφος
10 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
30 γρ. κουκουνάρια
1½ ποτήρι έ.π. ελαιόλαδο
5 κοφτές κ.σ. ρύζι
χυμός από ½ λεμόνι
30 γρ. σταφίδες
αλάτι & πιπέρι
κανέλα
μπαχάρι
κύμινο
ζάχαρη




Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μύδια τρίβοντας το κέλυφός τους με σύρμα και κόβουμε τα λεπτά φύκια και χνούδια (γένια) που προεξέχουν. Τα ξεπλένουμε καλά και να αφήνουμε να στραγγίσουν. Κάνουμε σύβραση σε πολύ χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι με 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό για 2 ώρες. Ροδίζουμε τα κουκουνάρια με ½ ποτήρι λάδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγο το ρύζι, τον χυμό λεμονιού και τα υπόλοιπα υλικά. Κατεβάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά. Με ειδικό μαχαίρι ανοίγουμε το κέλυφος, χωρίς να «τραυματίσουμε» το μύδι. Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση. Κλείνουμε το μύδι και το δένουμε σφικτά με κλωστή σταυρωτά, σαν πακέτο. Τοποθετούμε τα μύδια σε πλακερό (κατσαρόλα ρηχή με πλατιά βάση), βάζουμε ένα γυάλινο πιάτο από πάνω, ρίχνουμε 1 ποτήρι λάδι και 1 ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε τα μύδια σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά. Τα σερβίρουμε κρύα.




TIP: Όσα μύδια δεν ανοίξουν τα πετάμε.







ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ