ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Στη Νάξο, στο παραλιακό χωριό της Αγίας Άννας, γιορτάστηκε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα του νησιού, η πατάτα. Μάθαμε πολλά για την αξιώτικη πατάτα και  σας τα μεταφέρουμε.
Από τη Νανά Δαρειώτη

ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ


Η πρόσκληση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, μπορεί να μας έβγαλε από τις προγραμματισμένες διακοπές, αλλά άξιζε τον κόπο.
Η ίδια η Γιορτή της Πατάτας ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Αυγούστου, Σάββατο δηλαδή, το βράδυ. Ωστόσο, πηγαίνοντας μια μέρα νωρίτερα στο νησί, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε όχι μόνον τον χώρο όπου επιλέγονται και συσκευάζονται οι πατάτες, αλλά και το τυροκομείο του Συνεταιρισμού, όπου πράγεται η ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου, από αγελαδινό γάλα.
Πίσω στην πατάτα όμως, μιας και το θέμα έχει ενδιαφέρον. Γνωστή από παλιά ως εξαιρετικής ποιότητας, δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει ΠΟΠ, αφού ο σπόρος εισάγεται κάθε χρόνο. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι κυρίως η Σπούντα και άλλες συγγενικές της, που της μοιάζουν σε εμφάνιση και γεύση. Έχει και λίγες ποικιλίας Λιζέτα. Η Μορφόνα, μια παλιότερη ποικιλία που επίσης καλλιεργούσαν, έχει σχεδόν εξαφανιστεί γιατί δεν έχει ζήτηση στην αγορά, όπως μας είπαν.
Εύκολη στην καλλιέργειά της, με μεγάλη απόδοση και διατηρησιμότητα, η Σπούντα της Νάξου οφείλει τη διαφορετική νοστιμιά της από τις υπόλοιπες (πάρα πολλές είναι αλήθεια) Σπούντες της χώρας μας, στο έδαφος και στο μικροκλίμα του νησιού.
Σύμφωνα με τον άνθρωπο του Συνεταιρισμού, που μας ξενάγησε, η συγκεκριμένη πατάτα είναι ιδανική για όλες τις χρήσεις, γίνεται τηγανητή, ψητή, βραστή, πουρές, κατσαρόλας, τα πάντα. Αν είναι αλήθεια ο ισχυρισμός, οι 3.000 γνωστές ποικιλίες που υπάρχουν σήμερα θα έπρεπε αυτόματα να καταργηθούν, οπότε μάλλον τα πράγματα είναι λιγο διαφορετικά.

ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Οι πατάτες Νάξου είναι νόστιμες, πολυ νόστιμες. Και σε όσες εκδοχές τις δοκιμάσαμε μας άρεσαν. Τηγανητές κυρίως, αφού συνοδεύουν όλα τα κρεατικά, ντόπια κι αυτά και νοστιμότατα, τόσο τα αμνοερίφια όσο και το ναξιώτικο μοσχάρι.
Τις δοκιμάσαμε και ως λουκουμάδες, στο Capriccio, στην Παραλία της Χώρας, σε ένα πιάτο μεγάλης νοστιμιάς.

ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Η Γιορτή της Πατάτας
Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμούς από πολιτικούς παράγοντες του νησιού, συνέχισε με τη βράβευση των γνωστών δημοσιογράφων κ. Μαλέλη, Καμπουράκη και Οικονομέα για τη βοήθειά τους στην προώθηση του νησιού και την παρουσίασε έκανε ο Γιώργος Καραμέρος. Έπειτα τη σκυτάλη την πήρε ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος, άρχισαν οι μουσικές, το γλέντι και το φαγητό. Στη Γιορτή, λοιπόν, τις πατάτες τις φάγαμε σουβλιστές στα κάρβουνα, στο τηγάνι, στη χόβολη, στην κατσαρόλα.
Η γιορτή που διοργανώνεται κάθε χρόνο σηματοδοτεί ουσιαστικά το τέλος της θερινής σοδειάς της πατάτας.

Η νέα συσκευασία
Στον χώρο διαλογής του Συνεταιρισμού, υπάρχει πλέον και η γραμμή παραγωγής της συσκευασμένης σε διχτάκια Πατάτας Νάξου, με ειδική ετικέτα. Ο λόγος που αποφάσισαν οι πατατοπαραγωγοί να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία είναι η προστασία του προϊόντος τους από την άσκοπη χρήση της ονομασίας πατάτα Νάξου από εμπόρους που βαφτίζουν έτσι όποια πατάτα θέλουν. Αξίζει λοιπόν να γνωρίζετε ότι πλέον η πατάτα Νάξου πωλείται μόνο σε συσκευασίες με την ετικέτα του Συνεταιρισμού.
Η άποψή μας, ωστόσο, είναι ότι το μεγαλύτερο δίχτυ ασφαλείας κάθε προϊόντος είναι η ανακήρυξή του σε ΠΟΠ. Μπορεί να χρειαστεί αρχικά κόπος και χρόνος, σε βάθος χρόνου όμως είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος διαφύλαξης του πραγματικού τοπικού προϊόντος.
ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ