Πώς γίνεται η χαρίσα (harissa);

Από τον Μιχάλη Ντουνέτα
Πώς γίνεται η χαρίσα (harissa);
Πρόκειται για μια από τις πιο καυτερές σάλτσες της διεθνούς κουζίνας. Κατάγεται από τις χώρες τις ευρύτερης Μέσης Ανατολής (Τυνησία, Λιβύη, Αλγερία, Μαρόκο κ.λπ.) και θα τη βρείτε σε καταστήματα με έθνικ προϊόντα ή μεγάλα μπαχαράδικα. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να τη φτιάξετε στο σπίτι, καθώς φρέσκια είναι ακόμη πιο νόστιμη και καυτερή.

Υλικά για 1 φλ.
6-7 καυτερές πιπεριές, κόκκινες ή πράσινες, αποξηραμένες
2-3 κ.σ. νερό
1 κ.γ. κύμινο
¼ κ.γ. ξερό κόλιαντρο
5 σκελίδες σκόρδο 
χυμός από 1 λεμόνι
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι




Εκτέλεση
Με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε τις πιπεριές αφαιρώντας τα κοτσάνια και τα σπόρια. Βάζουμε τις πιπεριές σε ένα μπολ, προσθέτουμε το νερό και τις αφήνουμε να μαλακώσουν για περίπου 30 λεπτά. 
Ζεσταίνουμε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και καβουρντίζουμε το κύμινο και τον κόλιαντρο για 2-3 λεπτά να βγάλουν τα αρώματά τους.
Ρίχνουμε τις πιπεριές στο μούλτι, μαζί με το νερό, το κύμινο, τον κόλιαντρο, το σκόρδο, τον χυμό, το λάδι και τον πελτέ. Αλατίζουμε καλά και χτυπάμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να δημιουργηθεί ένας πηχτός πολτός.




TIPS: Μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά 1 μικρό κρεμμύδι και 1 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, της πάνε πολύ. 
Χρησιμοποιήστε την αμέσως ή φυλάξτε τη σε γυάλινο βαζάκι στο ψυγείο καλύπτοντας την επιφάνεια με μπόλικο λάδι. Ταιριάζει πολύ με κρέας ή ψάρι αλλά και σε όσπρια ή σούπες.